PUBLICITAT

L'associació de les empreses del CAC 40

  • La patronal, Mouvement des entreprises de France, Medef, fundada el 1998, representa el lideratge dels grans grups francesos que cotitzen en borsa i que tenen un pes específic tant a França com a Europa i el món
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Gattaz president del Medef Foto: EL PERIÒDIC

La patronal, Mouvement des entreprises de France (Medef) és una organització fundada el 1998, que representa el lideratge de les grans empreses franceses. El seu pes significatiu fa que participi també en el debat social. El Medef va substituir el Consell nacional de patrons francesos (CNPF) amb l'objectiu de representar els empresaris prop de l'Estat i de les organitzacions sindicals. Avui compta 750.000 empreses afiliades i té un pressupost de 37,8 milions d'euros. Pierre Gattaz n'és el president des de començaments de juliol passat, rellevant Laurence Parisot. En l'últim congrés de la patronal, Gattaz va celebrar els anys magnífics de Parisot. Sobretot pel seu rol de mediadora en la crisi, ja que va introduir el diàleg social en l'organització patronal. A més, les seves idees com ara la ruptura convencional o la representació sindical per donar més legitimitat als representants dels assalariats, van obtenir una gran adhesió. No obstant això, se li va criticar el seu compromís social en temes com la paritat entre homes i dones o la diversitat.

A nivell europeu, el Medef és membre de BusinessEurope (abans la Unió de les industries de la comunitat europea (Unice). I a nivell internacional també és membre del consell d'administració de l'Organització Internacional del Treball (OIT). El Medef reivindica l'absència de posicionament polític. Amb tot, algunes veus crítiques subratllen que les propostes del Medef tenen un rol de «nevera d'idees» per als partits de dreta.

L'hivern passat, sota la presidència de François Hollande, el Medef va tenir un rol decisiu en les negociacions entre la patronal i els sindicats de treballador, que van desembocar a un acord –l'11 de gener–, sobre la flexibilitat del treball i la seguretat per garantir els llocs de treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT