PUBLICITAT

Baró no creu que la pleta dels Orris pugui malmetre Pal

  • El cònsol explica que el projecte se sotmetrà a informació pública després de ser publicat al BOPA
G. GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'antic projecte d'urbanització dels Orris a Pal. A baix, una fotografia assenyalant un fals accés a la pleta passible de malmetre l'entorn natural. Foto: EL PERIÒDIC

En la darrera sessió de Consell de Comú de la Massana, la corporació local va aprovar de manera provisional la modificació del projecte d'urbanització dels Orris al poble de Pal, cosa que ja ha despertat alguna suspicàcia entre els habitants del poble. I és que Pal és un dels pocs llogarets que han resistit l'envestida del creixement econòmic i l'envestida de la totxana, en particular. També és un dels pocs llogarets que estan catalogats per Patrimoni Cultural i és la seu del Museu d'Interpretació del Romànic, com no podia ser d'altra manera.

Sigui com sigui, el cònsol major de la Massana va explicar ahir que «el projecte d'urbanització dels Orris passarà en breu, per un període d'informació pública després de publicar-lo al BOPA». I va afegir que «en cap cas aquesta modificació preveu canvis que puguin malmetre l'entorn». Baró va argumentar que «de fet el nou accés plantejat es faria per un aparcament avui existent, que voreja el riu, en lloc de passar pel centre de la plaça del poble de Pal com estava previst en el projecte anterior». A més, va defensar que «la carretera travessaria el riu amb un pont per donar accés a les propietats que estan situades a l'altre costat del riu i en cap cas, la carretera s'inicia sobre una de les corbes del poble de Pal com es vol donar a entendre».

Informació pública / Baró va insistir en que «cal recordar que tot projecte d'aquest envergadura, abans de ser aprovat definitivament, se sotmet a informació pública, amb el corresponent període perquè si s'escau, s'hi puguin presentar al·legacions». O sigui que els habitants del poble també hi podràn dir la seva. La preocupació expressada fins ara és que s'aprovi la urbanització tal i com havia estat projectada fa anys, cosa que fa palès el desconeixement del nou projecte que s'ha presentat ara al comú massanenc. A més, com que el projecte s'acabarà presentant a informació pública, tal com va afirmar el cònsol de la Massana, les modificacions que s'hi han fet també són per preservar l'entorn de Pal.

Mal informats / Els detractors del projecte estan fins avui mal informats perquè la modificació de l'accés previst no serà el que s'indica en la fotografia sinó que sortirà de l'aparcament que voreja el riu i que es veu a la fotografia inferior, cosa que evita passar pel centre de la plaça del poble tal com estava previst en el projecte antic. De la mateixa manera, la carretera tampoc no s'iniciarà sobre una de les corbes del poble com està marcat en vermell a la part superior de la fotografia i per tant, no destrossarà ni el bosc ni el paisatge. No obstant això, la urbanització s'estendrà a banda i banda del riu i està previst construir un pont perquè els futurs veïns puguin anar d'una banda a l'altra amb comoditat.

Si tot plegat sembla sospitós, perquè en un poble protegit com el de Pal, Patrimoni Cultural veta qualsevol obra, el comú de la Massana té clar que les obres no començaran fins que el projecte superi amb èxit el període d'al·legacions .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT