PUBLICITAT

La demanda de beques escolars creix un 14 per cent en tres anys

  • L'Executiu treballa en un sistema informatitzat que unificarà tots els ajuts
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vilarubla, Suñé i Bastida, durant la compareixença d'ahir al Consell Foto: TONY LARA

La demanda per accedir a una beca escolar ha augmentat considerablement els darrers anys, com a conseqüència de l'increment de famílies amb situacions econòmiques complicades. Aquest curs 2013-2014 s'ha assolit una xifra rècord de 1.907 sol·licituds, el que representa un increment del 4,26% respecte al curs passat. Però ja llavors es venia d'un any d'augment. Segons les dades fetes públiques ahir per la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, la crescuda de les demandes els darrers dos cursos ha estat de gairebé el 14%.

La ministra, durant la seva compareixença pública davant la Comissió Legislativa d'Educació, Recerca, Cultura i Esports, va informar que la dotació pressupostària per les beques és una «prioritat» i que no hi haurà problemes per cobrir totes les sol·licituds, les quals es resoldran al desembre. El que sí que caldrà, si segueixen augmentant les demandes els propers anys, serà «reforçar el departament».

Amb tot, la concessió d'ajuts rondarà el 85% del total de demandes si es prenen com a referència cursos anteriors. Per exemple, al passat de les 1.829 sol·licituds se'n van acceptar 1.565. Els motius de la denegació, va informar la ministra arran d'una pregunta de la consellera del Grup Mixt, Sílvia Bonet, «és una manca de tota la documentació requerida o trobar-se fora dels llindars establerts».

En aquest sentit, Suñé va reconèixer que sovint el procés de sol·licitud és feixuc perquè es demana molta documentació. Aquest curs, amb tot, serà el darrer en què aquesta gestió es farà de manera personalitzada i independent a d'altres departaments de l'Executiu. Tal i com va informar Suñé, es llançarà aquesta primavera un sistema de gestió unificada que permetrà facilitar els tràmits, també a l'usuari, ja que només haurà de presentar la documentació una vegada en cas que demani més d'una ajuda a diversos departaments del Govern.

Durant la compareixença, Suñé també va parlar de la implementació del nou pla estratègic educatiu al sistema andorrà (Permsea), el qual ha comportat també l'arribada de les tauletes iPad a la segona ensenyança. En tots dos aspectes, la ministra va dir que els resultats estan sent satisfactoris i que no s'estan produint problemàtiques importants. Des de l'inici de curs «només s'ha trencat un iPad», va assegurar la ministra.

11.200 joves / A més de parlar del marc educatiu al país i de la seva situació un cop iniciat el curs, Suñé també va informar davant la Comissió de les línies estratègiques de treball en l'àmbit de la Joventut i del Voluntariat. Actualment hi ha 11.193 joves al país (d'entre els 16 i els 29 anys), el que representa una «lleu davallada respecte a l'any passat». L'impuls dels joves s'ha de canalitzar a través del Fòrum Nacional de la Joventut, tot i que actualment es troba inactiu, «en procés de renovació dels seus representants».

D'altra banda, el coordinador de Polítiques de Joventut i Voluntariat Agustí Pifarré, va informar que aquest novembre s'adheriran a la Campanya contra la intolerància a internet que s'està impulsant des del Consell d'Europa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT