PUBLICITAT

El setembre trenca la tendència a l'alça de visitants registrada a l'estiu

  • Van entrar al país 650.000 persones, el que suposa una reducció del 4,4% respecte al 2012
  • Les vendes cauen un 15%, sobretot perfumeria i moda, i per a l'octubre les previsions són similars
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'avinguda Meritxell amb les voreres plenes de turistes, aquest estiu Foto: TONY LARA

El Departament d'Estadística va fer públiques ahir les dades de visitants del mes de setembre, les quals trenquen amb la tendència positiva registrada els mesos estivals previs (a l'agost l'augment de visitants va ser del 5,9%). Segons Estadística, al setembre van entrar al país 656.966 visitants, el que suposa un disminució del 4,4% respecte al mateix període del 2012.

La reducció més important es va produir en els turistes, és a dir, els que pernocten. Van entrar al país 157.875, el que es tradueix en una davallada del 13,2%, que en el cas dels espanyols va arribar fins al 16,7%. Pel que fa als que no pernocten, els excursionistes, van ser 499.091, que suposa una disminució de l'1,2% respecte al setembre de l'any anterior.

Aquesta davallada de visitants s'ha notat tant en el sector comerç com a l'hoteler. Pel que fa al primer, el vicepresident de la FACA, Antoni Miralles, va assegurar que el setembre ha estat un mes «molt complicat i fluix en vendes», fet que ha comportat una davallada en línies generals del 15% de la facturació en comparació a l'any passat. La caiguda es nota sobretot en tots aquells productes no relacionats amb l'alimentació. En aquest sentit la baixada de les vendes arriba fins al 20%, va assegurar Miralles, mentre que l'alimentació va caure un 10%.

La caiguda del turisme, i també una tardor força calorosa són dos dels factors que expliquen aquestes dades negatives pels comerciants. «El sector d'esports i de la moda està notant que encara no ha arribat el fred», va manifestar Miralles. També va ser un setembre negre pel subsector de perfumeria: en aquest cas la davallada arriba fins al 20% respecte al 2012.

A més a més, el fet que el país no estigui ple de turistes també contagia l'ànim de la població del país, la qual consumeix «amb molta prudència», va assegurar el vicepresident de la FACA.

Només la primera setmana de setembre es va salvar d'aquesta caiguda. A partir de la segona van començar els valors negatius. I sembla que la tendència es mantindrà per aquest octubre. Segons Miralles, està sent un mes dolent, tot i que no tant com el setembre gràcies a diverses accions de dinamització dutes a terme com per exemple la nit de Vivand, del passat 12 d'octubre.

L'OCUPACIÓ CAU UN 3% / L'ocupació hotelera s'ha vist afectada per la davallada de visitants, tot i que d'una manera menys pronunciada que el sector comerç. Tal i com va informar el gerent de la Unió Hotelera, Òscar Julian, l'ocupació va caure al setembre un 3%. Però no són unes dades que preocupin en excés al sector, ja que aquest any s'ha perdut el pont de la Diada de l'1 de setembre. A més, l'any passat aquest mes va coincidir amb la pujada de l'IVA a l'estat veí, fet que va motivar que molts compradors vinguessin a Andorra, va assegurar Julian. Pel que fa a l'octubre, de moment l'ocupació està sent «irregular».

Un 2013 pitjor que el 2012 / De moment, el balanç de turisme dels 2013 presenta xifres negatives. Segons les dades d'Estadística, globalment els visitants des d'inici del 2013 han disminuït un 2,5%, mentre que els dels darrers dotze mesos ho han fet en un 2,3%. Els turistes van en augment: des d'inici d'any han augmentat un 4,1%. Però són els excursionistes, que han caigut un 5,3%, els que acaben donant un balanç negatiu en el còmput global.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT