PUBLICITAT

Cessat el cap del GIPA per una adjudicació a l'empresa familiar

  • Espot diu que el Govern «farà una reflexió» per evitar la problemàtica del «conflicte d'interessos»
E. O. G. / L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Espot compareix davant de Cinca, a la pantalla, ahir. Foto: TONY LARA

el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar la primera mesura presa pel Govern per la polèmica adjudicació de material de la Policia a l'empresa XS Equipaments: el cessament amb caràcter immediat del sotsoficial, Xavier Surana, com a cap del grup d'Intervenció (GIPA) i de Rescat de Muntanya. El motiu pel qual Espot va justificar aquesta decisió és perquè s'entén que hi ha un conflicte d'interessos i es considera que aquest «hauria d'haver avisat de la vinculació» amb l'empresa adjudicatària, doncs el titular del negoci és el pare del sotsoficial. De la mateixa manera, el Govern va acordar suspendre de manera cautelar l'adjudicació fins que es pugui demostrar o no si el procés ha estat desvirtuat.

De moment, cap més destitució ja que, segons va explicar Espot, «primer s'han d'efectuar les actuacions per saber si de la vinculació se'n desprenen indicis d'un possible conflicte d'interessos». Ara bé, el ministre d'Interior ja va anunciar que no es tocarà la direcció,: «no ens consta que sabés que l'empresa pertanyia al pare d'un sotsoficial»; pel que fa a la resta d'implicats en l'adjudicació, «desconeixem si qui va demanar els pressupostos a les empreses sabia a qui pertanyia XS Equipaments ni si tenia l'obligació de comunicar-ho», un tema que es pretén resoldre en l'informe, i que per tant, «no es descarten altres tipus de mesures».

Espot va assegurar que «a priori» l'adjudicació «s'ha fet complint la legalitat» i que l'empresa XS equipaments va ser l'única que va presentar pressupostos per a tot el material que es requeria i per la resta, era «la que proporcionava el material més adequat i el preu més econòmic». Per aquest motiu va ser l'escollida entre els tres pressupostos que per llei el Govern està obligat a demanar abans de fer una adjudicació directa. A més, el ministre va justificar la forma d'adjudicació per tractar-se d'un material molt específic, motiu que la legislació preveu per adquirir determinats productes i serveis per via de l'adjudicació directe, sense haver de fer un concurs públic. Per tot plegat, Espot creu que «difícilment serà anul·lable» l'adjudicació, però que hi ha «indicis molt inicials que podrien portar a pensar que hi ha hagut una transgressió de l'ordenament jurídic». Per això ara es realitzaran les comprovacions que siguin necessàries per determinar si realment l'adjudicació és ajustada a dret o no i procedir, si escau amb la revocació.

PROCÉS DE REFLEXIÓ / El malestar que ha generat aquesta adjudicació obliga el Govern a obrir un procés de reflexió al voltant de la problemàtica que presenta la vinculació de «servidors públics», és a dir, funcionaris i altres treballadors de les administracions i serveis públics, amb negocis privats.

Espot va exposar que hi ha situacions que es troben «a la frontera» entre la legalitat i la il·legalitat, que «reforcen la voluntat d'aprofundir en la reflexió» per establir clarament el que es permet i el que no i «prendre decisions». En aquest sentit, Espot va apuntar la possibilitat que es reforci el procediment d'inspecció a l'hora de fer adjudicacions directes, per exemple.

El ministre va voler deixar clar que la reflexió del Govern no s'obre «només per una casuística concreta» i que es revisaran també decisions passades. Això sí, no per deixar-les sense efecte de manera retroactiva, sinó per prendre'n bona nota de cara a processos futurs. Espot va demanar que no s'entengués aquest procés com que ara i en el passat s'han fet les coses malament, si no com una qüestió puntual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT