PUBLICITAT

La capital augmentarà la inversió un 21% el 2014

  • El pressupost és de 34 milions i les despeses de personal de 16 milions
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller del Grup Mixt, Josep Vila, en un ple del comú de la capital Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir els pressupostos per a l'any que ve amb el sol vot en contra del conseller del Grup Mixt, Josep Vila. Els pressupostos de la capital ascendeixen a 34,3 milions d'euros i estan marcats per la contenció de la despesa i el dèficit 0. No obstant això, la despesa de personal també es manté en una mica més de 16 milions d'euros –gairebé la meitat dels diners pressupostats–, tot i que la consellera de Finances, Maika Nin, va explicar que se situa un 1,17% per sota de la d'aquest any. Nin també va destacar l'aposta de la corporació local per incrementar la inversió en un 21% respecte a la de l'exercici que tanca, i que serà de 3,3 milions d'euros. Les inversions previstes per al 2014 inclouen la reparació de la coberta dels Serradells i la piscina olímpica, la xarxa d'abastiment d'aigua potable, millores a l'Estadi Comunal, la primera part de les escales i l'ascensor de la Quirola, millora de voreres, l'embelliment de l'avinguda Meritxell i de la Prada Ramon, la reforma de la plaça de la Rotonda i la xarxa de separació d'aigües pluvials i residuals a Santa Coloma. El comú també preveu ingressar un 1,77% més que aquest any amb la recaptació d'11,6 milions d'euros, sobretot en concepte de taxes. Amb tot, Nin va explicar que preveu que els ingressos per sancions creixeran un 86,6% l'any que ve. La consellera va argumentar que «s'han fet campanyes d'informació durant dos anys i ara toca que es compleixi la normativa i qui no ho faci que pagui». En aquest capítol els ingressos passaran de 230.800 euros a 430.000.

En canvi, els ingressos en concepte d'impostos directes només creixeran un 0,31% per situar-se en poc més de 10,2 milions d'euros. De la mateixa manera, també s'incrementarà la partida d'impostos directes, tot i que el volum d'aquest capítol com el dels sancions és menys notable. Així, el comú preveu ingressar un 40% més per ITP i recaptar 700.000 euros.

Els demòcrates i socialdemòcrates que seuen al ple de la corporació local van donar suport al pressupost cosa que no va fer però, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Josep Vila, que hi seu en qualitat de Grup Mixt. Vila va fer palesa la seva desconfiança pels càlculs presentats pel comú i va desafiar la consellera de finances, dient que «els serveis financers no han dedicat prou temps a analitzar-ho» referint-se als pressupostos presentats. I va afegir que els serveis de finances «han calcat el pressupost anterior» per acabar considerant que algunes partides d'inversió són insuficients.

L'argumentació de Vila no va tenir seguidors i el demòcrata Carles Torralba a més de valorar positivament els pressupostos presentats es va felicitar pel fet d'haver pogut participar en la seva elaboració. De la mateixa manera, la socialista Dolors Carmona va felicitar la corporació local per apostar per la inversió i encarar obres tan necessàries com l'embelliment dels eixos comercials i la xarxa de separació d'aigües pluvials i residuals a Santa Coloma.

En la sessió d'ahir el comú també va aprovar l'ordinació de tinença d'animals pactada amb les altres corporacions locals que Vila va trobar restrictiva, defensant que els gossos puguin orinar al carrer, a les parets i damunt el mobiliari urbà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT