PUBLICITAT

Les farmàcies desobeeixen el Govern amb la vacuna de la varicel·la

  • L'Executiu insisteix que cal recepta, però no es demana prescripció ni a nacionals ni a turistes
  • Els establiments veuen gran negoci en la venda de la Varivax i Varilrix; fins i tot l'envien per correu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una farmacèutica busca un medicament Foto: TONY LARA

El Ministeri de Salut és contundent: les farmàcies només poden vendre la vacuna de la varicel·la amb recepta mèdica. Ho repeteix insistentment d'ençà que el Govern espanyol ha decidit bloquejar la venda d'aquesta vacuna a les seves farmàcies, amb el pretext que se n'està fent un mal ús: bona part dels pediatres recomanen subministrar-la a partir del primer any de vida, però el calendari del ministeri estipula que s'ha de posar als dotze anys de l'infant. Des del moment d'aquesta decisió, Andorra s'ha convertit en la gran opció (i sortida) de molts pares que, sí o sí, li volen posar la vacuna als seus fills. A més a més, la poden comprar de manera lliure, sense cap prescripció mèdica, a les farmàcies andorranes. Malgrat que el Govern andorrà digui el contrari.

Per tot, Andorra s'ha convertit en un destí turístic de Varivax (o Varilrix, tenint en compte que la primera ja costa molt de trobar). Com que els espanyols no troben les vacunes a les seves farmàcies (només es pot trobar a les Comunitats Autònomes de Navarra, Ceuta i Melilla, ja que els seus governants han decidit no seguir les pautes dictades pel Govern central), decideixen venir a visitar el país dels Pirineus i, aprofitant, comprar la vacuna.

Però encara més. Veient el filó de negoci que la vacuna de la varicel·la està suposant per a les farmàcies del Principat, algunes d'elles han decidit activar la venda de la vacuna per internet. El procés és molt senzill: el client té dues opcions. La compra (sense mostrar o justificar cap recepta mèdica) i la paga mitjançant transferència bancària. Quan arriba la vacuna a la farmàcia (ja que no sempre està en estoc), s'avisa al client i aquest o parla amb algú que visqui a Andorra perquè la vagi a buscar a l'establiment i li porti, o la pròpia farmàcia li envia a casa, per correu, amb una bossa adaptada per no trencar la cadena del fred, tenint en compte que aquestes vacunes han d'estar sempre entre dos i vuit graus de temperatura

El transport té un cost de 25 euros, mentre que la vacuna, sigui la Varivax o la Varilrix, costa uns 45 euros. Hi ha farmàcies que, davant l'elevada demanda provinent de l'Estat veí, han decidit reservar part del seu personal a gestionar tota aquesta venda de la vacuna. És a dir, quan la tenen en estoc, avisen als primers pares de la llarga llista, gestionen el pagament i si finalment cal enviar-la per correu, l'envien.

Querella contra el Govern espanyol / De moment el negoci andorrà funciona, i sembla que la cosa va per llarg. El Govern espanyol no té la intenció de desbloquejar la venda de la Varivax perquè considera que els darrers anys s'estava produint una sobrevacunació. Tot i que aquesta acció ha acabat produint l'efecte contrari, ja que molts pares, espantats, volen posar les dosis el més aviat possible, seguint les recomanacions de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la qual exposa que la majoria de casos de varicel·la es donen abans dels 10 anys (quan la primera dosi de la vacuna s'ha de subministrar als 12). També asseguren que el 15% dels casos de varicel·la són greus.

En paral·lel, el laboratori encarregat de distribuir la vacuna Varivax(Sanofi Pasteur MSD), ha presentat recentment un recurs administratiu contra l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), depenent del Ministeri de Sanitat, per restringir la venda de la seva vacuna. Els propers dies les dues parts seran citades a declarar als tribunals espanyols.

A banda de l'acció privada, una iniciativa popular ha recollit ja 35.000 firmes per sol·licitar al Govern espanyol que torni a autoritzar la venda lliure de la vacuna a les farmàcies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT