PUBLICITAT

Saboya desitja una negociació amb la UE sota el signe del consens

  • S'acomiada d'Etienne, representant de França a Europa i gran conèixedor dels dossiers andorrans
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, al seu despatx de l'edifici administratiu de Govern Foto: TONY LARA

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es va entrevistar ahir amb el seu homòleg francès Laurent Fabius, a Brussel·les, a l'ocasió de la conferència de donants per les inundacions de Bòsnia i Hercegovina, i Sèrbia. Saboya va abordar amb Fabius «el procés d'aproximació» la Unió Europea (UE), i va celebrar el suport que França dóna a Andorra «en les futures negociacions de l'acord d'associació amb el mercat interior». I va afegir que «he aprofitat l'ocasió per agrair al ministre Fabius el seu interès per al projecte de llei sobre el conveni de no doble imposició entre Andorra i França i també per evocar la visita del copríncep Hollande a Andorra, que ens va reiterar el suport i la voluntat d'acompanyament de França en el nostre procés d'acostament a Europa». Del contingut de la conversa amb el seu homòleg, Saboya va subratllar la conveniència de trobar una manera d'enfortir les relacions ja existents amb Europa i «un bon equilibri en la negociació , entre les regles de joc comunes a la UE i les particularitats del nostre país, de manera que puguem fer una transició i evolució adequades que ens permetin posar-nos d'acord per obrir el procés d'associació».

Màxim consens possible / Saboya va desitjar «el màxim consens possible entre els actors polítics i econòmics», perquè l'acord d'associació arribi a bon port i sigui percebut com un èxit per part de la ciutadania. I va recordar que aquesta setmana va iniciar una roda de contactes amb els sectors econòmics i professionals del país per obtenir el consens, però també per iniciar les negociacions des de l'àmbit de la transparència i el diàleg. Un diàleg que també ha d'arribar al carrer ja que Saboya va insistir en que «la població ha d'estar informada de com avança el procés». No obstant això, va matisar que «governar també és prendre decisions i el Govern li toca fer d'àrbitre» i va afegir que de moment li semblava poc útil iniciar un debat parlamentari –a imatge del que va fer San Marino en fer-se pública la decisió del Consell de Ministres de la UE– perquè «les negociacions encara no han començat».

Reunió de l'EFTA / Saboya també va explicar que l'Associació europea per al lliure comerç (EFTA) es va reunir a començaments de juliol i «està treballant en el mandat de negociació de la Comissió, per engegar un torn de reunions a partir del setembre vinent. En quant al mandat de negociació que la Comissió europea va emetre el passat 5 de març, Saboya va reconèixer que «tot plegat s'ha retardat per altres qüestions alienes als petits Estats concernits». Una d'aquestes qüestions podria ser el referèndum suís sobre la lliure circulació de persones que va agafar desprevingudes les autoritats comunitàries, i sobre la qual el ministre Saboya no es va pronunciar.

Acomiadament / Saboya també es va acomiadar ahir del representant de França prop de la UE, Philippe Etienne que «ha estat el nostre interlocutor i és un gran coneixedor dels dossiers andorrans». I va afegir que «sempre ha estat molt receptiu i atent amb les autoritats i institucions andorranes, i li agraïm especialment la seva dedicació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT