PUBLICITAT

Obstacles al comerç internacional

  • El col·lapse dels intercanvis exteriors globals del 2008 va advertir de la intensitat d'una crisi sense precedents
Joan pau
Periodic
Foto: el periòdic

Pocs indicadors il·lustren millor la situació que travessa l'economia mundial com els fluxos de comerç internacional. El col·lapse dels intercanvis exteriors globals del 2008, que van registrar la contracció més forta des de la Gran Depressió, va advertir de la intensitat d'una crisi sense precedents i que encara estem intentant superar. Les dificultats de l'economia global per recuperar els nivells d'activitat es reflecteixen també en la dinàmica recent del comerç mundial. El període 2012-2013, els fluxos de comerç internacional van créixer a un ritme mitjà del 2,2% anual, nivell molt inferior al 5,3% registrat de mitjana els darrers 20 anys, i, tot i la recuperació que l'Organització Mundial del Comerç (OMC) preveu per al 2014, l'avenç dels intercanvis globals del 4,7% encara continuarà per sota de la mitjana de llarg termini.

La feblesa de la trajectòria recent del comerç mundial, a més de ser un baròmetre de les dificultats dels països per tornar als nivells d'activitat previs a la crisi, és una mostra de l'existència d'altres factors que estan contribuint a llastar la reactivació dels intercanvis internacionals. Anàlisis recents han dedicat una atenció especial a dos aspectes que estan actuant com a fre del creixement dels intercanvis comercials: l'augment de les mesures proteccionistes i la persistència dels obstacles al finançament del comerç internacional.

Pel que fa a la qüestió del proteccionisme, les dades que proporciona el Global Trade Alert eviten qualsevol dubte sobre l'escalada en la introducció de mesures discriminatòries en l'àmbit del comerç mundial, que ha estat protagonitzada pels països del G-20, responsables del 75% de les noves restriccions posades en marxa des de l'any 2008. A finals del 2012, segons dades de l'OMC, les mesures proteccionistes vigents per part dels països emergents del G-20 havien augmentat un 60% respecte als nivells previs a la crisi (finals del 2007), mentre que, en el cas dels països avançats del G-20, aquest creixement va ser del 22%. I les dades més recents disponibles no apunten cap a una millora de la situació, com demostra el fet que des de finals del 2012 fins al novembre del 2013 els països del G-20 havien introduït 193 noves mesures restrictives.

Els problemes de finançament representen un altre aspecte que cal tenir present per analitzar la feblesa actual dels fluxos de comerç internacional. Es tracta d'un element crític, perquè entre un 80%-90% del comerç mundial depèn del finançament materialitzat en instruments de crèdit comercial, les assegurances i les garanties. Durant la crisi financera global, la manca de liquiditat dins del sector financer i l'augment de l'aversió al risc van provocar una forta contracció de l'oferta mundial de crèdit per a operacions de comerç exterior, que va tenir com a resultat un dèficit notable d'oferta de finançament en aquest mercat que tan sols s'ha corregit parcialment els darrers anys. Es tracta d'una qüestió vital per a la marxa del comerç mundial a la qual la Cambra de Comerç Internacional (CCI) dedica des de fa sis anys l'informe Rethinking Trade and Finance.

La darrera edició d'aquest informe, publicat aquest mateix mes de juliol del 2014 i que inclou una enquesta a 298 bancs dedicats al finançament del comerç exterior en 127 països, mostra que encara persisteix una bretxa significativa entre la demanda i l'oferta de finançament en aquest segment. La recuperació del finançament està en curs, però a un ritme lent, com demostra el fet que tan sols el 57,9% dels bancs va augmentar el finançament al comerç internacional el 2013. A més a més, únicament el 62,4% de les entitats enquestades va declarar que el 2013 van poder satisfer la demanda dels seus clients de finançament per a operacions de comerç exterior i el 41% van afirmar que creuen que hi ha una manca global de finançament per a aquestes activitats.

A més de constatar les dificultats financeres dels agents involucrats en operacions de comerç internacional, l'informe de la CCI també tracta d'aprofundir en els factors que estan llastant el finançament. Crida l'atenció el paper destacat que atorga al compliment de les obligacions relacionades amb les regulacions KYC (Know your customer) o Coneix el teu client i AML (Anti-Money Laudering) o Antiblanqueig de diners, que són esmentades pel 69% dels bancs com un obstacle rellevant per dur a terme operacions de finançament de comerç exterior. Una conclusió rellevant de l'anàlisi de la CCI és que una cooperació més estreta entre països en matèria reguladora tindria un impacte molt favorable per millorar la disponibilitat de finançament per a operacions de comerç internacional, atès que el 70% dels bancs assenyala com a problema el cost del compliment de les regulacions provocat per la manca d'harmonització entre jurisdiccions. H

Conseller delegat

Banca Privada d'Andorra



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT