PUBLICITAT

Andorra disposarà d'una gatera nacional a principis del 2015

  • Les instal·lacions s'ubicaran al costat de l'actual gossera a la zona de la Borda Vidal a Sant Julià
JOSEP ROMERO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Dos gossos en gàbies de les instal·lacions de Sant Julià de Lòria amb un operari encarregat del seu manteniment Foto: TONY LARA

L'associació protectora d'animals Laika i el departament d'Agricultura de Govern estan acabant de perfilar els detalls per tal que el Principat pugui comptar amb una gatera nacional a principis del proper any. Segons va manifestar el president de l'entitat, Josep Mas, hi ha «molt bona predisposició per part de Govern en tirar endavant el projecte que ja s'ha convertit en una necessitat degut a la situació en que es troben molts felins», que en la majoria dels casos han estat abandonats. En l'actualitat el nombre d'abandonaments de gats es situa al país en una mitjana de 45 mensuals. Per a Mas el nivell òptim de capacitat de les noves instal·lacions hauria de ser «d'entre 40 i 50 gats». Les negociacions que es porten a terme a alt nivell polític fan pensar que els terrenys que compten amb més possibilitats per albergar la nova gatera nacional són els ubicats al costat de l'actual gossera, a la zona de la Borda Vidal a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Es tracta també d'una superfície que és propietat de Govern.

Quan l'acord es materialitzi, la gatera serà costejada amb un partida que sortirà dels propers pressupostos generals de l'Estat pel 2015 que justament s'aprovaran abans que finalitzi l'any, si es compleixen els terminis anunciats pel mateix cap de l'executiu. De moment, totes dues parts no han quantificat la quantia econòmica que representarà el seu manteniment.

El mateix Govern ja va assegurar en el seu dia que la iniciativa ha de donar resposta a l'actual problemàtica d'aquells gats domèstics que són abandonats o simplement s'han extraviat i que difícilment poden sobreviure al carrer. Un nou concepte per protegir als animals que es desprèn de l'aprovació ara fa dos anys de la nova Llei de tinença i de protecció d'animals.

Ara mateix, al no existir gatera, Laika se n'ocupa de recollir igualment els gats que arriben a la gossera però a diferència dels gossos, al no comptar amb l'espai adequat per aquests animals, són donats en adopció en llars privades d'aquelles persones interessades. L'associació informa periòdicament del volum d'animals abandonats a través de diferents canals com ara la seva web o el mateix facebook.

GOSSERA/ D'altra banda, la gossera acull aquest mes una trentena de gossos, una xifra que «no representa un augment significatiu respecte als mesos estiuencs d'altres anys», va explicar Mas. Fa 3 o 4 anys els percentatges d'ocupació van situar-se fins a la setantena. Gràcies al conveni que fa pràcticament dos anys es va signar amb Holanda i Alemanya molt «excedent de gossos» del Principat s'envia a ambdós països.

Entre els mesos d'abril i juny es quan les instal·lacions registren el major nombre d'abandonaments una vegada acaba el període nadalenc i finalitza la temporada per a molts caçadors. El centre té tot tipus de gossos i no hi ha una raça que destaqui per sobre d'una altra. El principal motiu argumentat per l'abandonament és l'econòmic, «la majoria asseguren que no tenen prou recursos per poder-los mantenir». S'han d'abonar en el moment de lliurar-los al centre uns 80 euros. En el cas de voler-los adoptar l'import a pagar és de 20 euros.

Aquests diners serveixen a l'entitat protectora per sufragar les despeses de les instal·lacions i el manteniment dels animals. Per tal d'incentivar les adopcions, el Departament d'Agricultura amb l'ajuda de les Associacions protectores d'animals de companyia va posar en marxa una nova fórmula. Cedeix per un període màxim de 30 dies l'animal de la Gossera Oficial perquè la persona pugui saber si l'animal s'adapta al nou medi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT