PUBLICITAT

Les Abelletes, una mica més net

  • Ecotècninc impulsa una iniciativa mediambiental per netejar l'estany del Pas de la Casa H N'extreu ferralla, bidons, cartutxos de bala i d'altra porqueria i, vistos els resultats, planteja més accions com aquestes a d'altres llacs del país
CLARA GARNICA
ENCAMP

Periodic
El bidó extret de l'estany Foto: ECOTÈCNIC

L'Estany de les Abelletes es troba a la capçalera de la conca del riu del Pas de la Casa. Fa de frontera natural amb França i per aquest motiu, una part del llac és andorrana i l'altra francesa.

Les Abelletes és un llac molt accessible, s'hi pot arribar amb vehicle propi i per tant és un bon punt de trobada per a amics i famílies, que molt sovint queden per fer pícnics (hi ha taules habilitades). A més, l'estany encampadà és molt popular entre els pescadors per la seva població de truites i salmons de font.

Però tanta imatge idíl·lica, tanta bellesa al voltant d'un estany que quan brilla el sol ofereix tonalitats espectaculars, amaga una cara fosca i bruta al seu interior. I és que, al tractar-se d'un llac tan accessible, tan visitat, està ple a les seves profunditats de residus, brossa i d'altres elements que la societat, al llarg dels darrers anys (que en poden ser molts), hi ha anat tirant sense cap mena de consideració pel medi ambient.

Arribats a aquest punt, calia fer alguna cosa. I va sortir la iniciativa d'Ecotècnic. Una empresa especialitzada en la gestió i la salut ambiental en àmbits com l'enginyeria, el sòl, l'aire, l'aigua, els residus, els aliments i l'energia. Ecotècnic té entre els seus treballadors un expert submarinista en llacs andorrans. Coneixia les Abelletes i la brutícia que amaga les seves profunditats. La conjunció d'aquests dos elements, és a dir, una empresa interessada en impulsar de manera totalment voluntària una iniciativa mediambiental pel país, i un professional capaç d'arribar a l'interior de l'estany, van donar com a resultat l'acció del passat dijous a primera hora del matí.

Sota un fred intens, però que no va treure ni una engruna de les ganes d'actuar a l'estany encampadà, una bona colla de treballadors i responsables d'Ecotècnic van iniciar la tasca de netejar les aigües de les Abelletes. Entre ells, el submarinista, equipat amb un neoprè especial per a llacs a baixes temperatures. I va començar la feina de treure i treure, sota la mirada de molts curiosos, que havien vingut a passar una jornada d'oci, i van acabar sorpresos amb tot el que amagava el que semblava un idíl·lic estany. Van sortir llaunes, ampolles de plàstic, ferralla, cartutxos d'escopeta i fins i tot bidons. Uns bidons rovellats que denotaven que feia molts anys que hi eren, i que en el seu moment van deixar l'estany molt contaminat (s'ha de tenir en compte que les Abelletes és també un dipòsit d'aigua potable).

Per treure els bidons, grans i pesats, va valer l'ajuda de cordes per poder arrossegant-los fora del llac. I no es van treure tots, ja que alguns estan tan malgastats pel pas del temps, que es poden desintegrar si s'intenten agafar.

El resultat va ser una bona pila de residus fora de l'aigua, que posteriorment Ecotècnic va dipositar a la deixalleria. Però encara va quedar molta feina a fer fins del llac, que es podria deixar per una nova cita impulsada per l'empresa andorrana.

Veient l'èxit de la iniciativa, Ecotènic ja pensa en la propera, i en com pot seguir actuant de manera desinteressada per millorar el medi ambient del país. Hi ha 60 llacs a Andorra i segur que molts d'ells estan en condicions similars al de les Abelletes.

Això sí, cal la implicació de més persones, de més entitats, per poder fer créixer aquesta iniciativa i, poc a poc, anar netejant els llacs andorrans. Per això l'empresa fa una crida als comuns, al Govern i a la societat general. De moment, Ecotècnic ja ha fet el primer pas perquè això pugui ser una realitat.

Pel que fa a l'estany de les Abelletes, ara és un lloc una mica més net, sense tants residus. Ara és un estany, si pot ser, una mica més bonic que abans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT