PUBLICITAT

El misteri del carnet andorrà

  • El Servei Català de Trànsit nega que no es pugui conduir un vehicle amb placa espanyola i document andorrà
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Mossos d'esquadra en un control a la duana Foto: TONY LARA

Pot un conductor amb carnet andorrà conduir un cotxe amb matrícula espanyola per Espanya? Aquesta és una pregunta que s'han fet molts residents i la majoria no han aconseguit aclarir-ho. La resposta és sí, segons la contestació que va donar ahir el Servei Català de Trànsit que, va voler matisar que aquest organisme només executa la legislació que emana de Madrid. Preguntada la Dirección General de Transito de Madrid, va respondre també afirmativament.

Per tant, no hi ha cap problema per posar-se al volant d'un vehicle amb placa espanyola que és propietat d'una altra persona. Però no tothom ho té tan clar. Des de l'Associació de Conductors Andorrans (ACA) van explicar que davant aquest dubte aconsellen sempre que s'expedeixi un carnet internacional. De fet són molts els conductors del país que opten per aquesta fórmula. El problema és que el seu cost és de 25 euros amb una vigència de només un any. Des de l'ACA expliquen que s'han donat casos de clients seus sancionats o avisats per portar el carnet andorrà, i que el mateix passa amb el lloguer de cotxes a Espanya.

autorització / Des del Govern andorrà no s'opina el mateix. Segons el Ministeri d'Interior si el vehicle amb matrícula espanyola és propietat d'un conductor amb carnet andorrà «està totalment prohibit». En canvi, es pot conduir si el propietari és un dels acompanyats perquè s'entén que dóna la seva autorització. Si no és així, Interior sosté que cal dur escrita una autorització del propietari del vehicle.

A la pràctica tot és més senzill i la resposta vàlida és la del Servei Català de Trànsit. Alguns mossos d'esquadra contactats per aquest rotatiu han manifestat rotundament que no tenen cap consigna per amonestar els conductors andorrans al volant d'un cotxe espanyol, i asseguren que de fet mai han posat cap sanció ni cap avís.

Consideració a banda mereix el tema de les sancions, ja que aquestes depenen del conductor quan es tracta d'una violació de les normes de conducció, o s'hi tramet al propietari quan té relació amb documentació o manteniment del vehicle –com per exemple no haver passat la ITV.

Un altre supòsit: a Espanya si el cotxe està a nom d'una altra persona i amb matrícula andorrana, per exemple, pot circular sense problemes durant el temps que es vulgui, perquè si el conductor no és el titular, no es pot controlar el temps que està el cotxe a Espanya. És allò de feta la llei feta la trampa.

A Andorra és obligat convalidar el carnet de conduir als sis mesos de residir-hi legalment i rematricular el vehicle a l'any, en el cas de no fer-ho pot ser sancionat. Però amb una restricció important, ja que el vehicle no pot tenir més de tres anys d'antiguitat per obtenir la placa andorrana.

en vigor / La Policia Nacional espanyola, qüestionada sobre aquest afer, afirma que el titular del vehicle, per permetre a un altre conduir el seu vehicle i només s'ha d'assegurar que aquest tingui el permís vàlid i en vigor de la categoria necessària per a aquest turisme per conduir a Espanya. Així ve redactat a la llei de trànsit i seguretat viària, segons un canvi de notes entre ambaixades que a dia d'avui segueix vigent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT