PUBLICITAT

Tres envasos per una baguet

  • Dues màquines de reciclatge donen premis: una barra de pa o promocions institucionals
I.M.C.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp prova una de les màquines instal·lada als grans Magatzem Pyrénées, ahir Foto: ÀLEX LARA

Reciclar envasos és una de les assignatures pendents del Principat per seguir el camí cap un país encara més sostenible i menys perjudicial pel medi ambient. Per aquest motiu, ahir es va presentar una nova màquina de reciclatge alternatiu d'envasos que té l'objectiu d'incentivar la separació dels residus premiant als qui ho facin. De moment hi ha dues màquines instal·lades: una a la secció d'alimentació dels grans Magatzem Pyrénées, que dóna un val per una baguet del centre comercial per cada tres envasos reciclats; i l'altra al Centre Esportiu d'Ordino, que anirà oferint promocions de caire institucional com tiquets d'aparcament. A l'acte que va tenir lloc al Pyrénées hi van assistir el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el director de Medi Ambient, Marc Rossell. L'acció s'emmarca en la campanya Objectiu 1.200 tones. Cada envàs suma. Posa'l al groc. Camp va afirmar que «és només una prova pilot, a la llarga esperem poder instal·lar més màquines a tot el territori» i va confirmar que «els envasos són el tipus de residu que més costa de reciclar a Andorra».

El funcionament de les màquines és molt senzill: s'introdueixen els envasos, que poden ser ampolles, brics i llaunes, en una ranura i els taps en una forat diferent. La màquina, prèviament programada, imprimeix un tiquet amb un val pel «premi» que correspongui.

L'objectiu / Camp va recordar que fins ara s'ha treballat per potenciar el reciclatge, però «avui dia Andorra està a un 17% d'envasos reciclats –xifres del 2013–, mentre que la mitja europea és del 22,5%». El volum de reciclatge augmenta any rere any. Al 2011 es va arribar a les 684 tones, el 2012 les 846 tones i al 2013 es va assolir les 903 tones. L'objectiu de la nova campanya és arribar a les 1.200 tones, tot i que Camp va explicar que «a dia d'avui estem al voltant de les 850 tones d'envasos reciclats» i va afirmar que l'ideal a hores d'ara seria haver arribat a les 900, però «esperem arribar a situar-nos entre el 19% i el 20% del total d'envasos reciclats». De cara al 2016 l'objectiu que marca el Pla Nacional de Residus és un repte encara més ambiciós: arribar als 25% d'envasos reciclats.

A l'acte d'ahir també hi van assistir el director de màrqueting de Pyrénées, Joaquim Serrahima, i el director de FEPER (l'empresa responsable del centre de triatge d'envasos de la Comella i subministrador de les màquines), Eusebi Gratacós.

De moment, el cost de les màquines l'assumeix l'empresa FEPER que gestiona el centre de residus d'envasos però un cop passada la prova pilot fins a final d'any caldrà valorar l'impacte econòmic per decidir si s'estén a nivell nacional, segons va exposar Camp.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT