PUBLICITAT

Seguiment desigual de la vaga general a l'Alt Urgell i el Pirineu

  • Els treballadors del Sant Hospital van fer serveis mínims i van tallar la N-145
  • A l'educació hi va haver suport massiu dels alumnes però escàs dels mestres
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Cues de vehicles a causa del tall de la carretera N-145, ahir. Foto: I. C.

La vaga general va tenir una incidència desigual en el funcionament quotidià a la Seu i a l'Alt Urgell. On la protesta va ser més visible és al Sant Hospital de la Seu, on s'havia convocat una doble manifestació que va tallar la rotonda d'Andorra tant al matí com a la tarda. Alhora, s'havia establert serveis mínims i no funcionaven serveis com ara quiròfan i consultes.

Més de 60 treballadors del centre mèdic es van sumar a la protesta d'ahir al matí, que va sortir de l'hospital i també va fer una parada davant de l'Ajuntament. Els representants dels treballadors es queixen principalment de les conseqüències que pot tenir la reforma laboral, però també de la recent retallada de sous decretada pel Govern espanyol i de la situació estructural del Sant Hospital. A més a més, el col.lectiu va lamentar que alguns empleats que havien expressat el desig de fer vaga van ser destinats expressament a serveis mínims.

En l'àmbit educatiu, a l'Institut Joan Brudieu s'hi van sumar a la vaga 16 dels 92 professors. En total, entre professorat i personal administratiu, el seguiment va ser del 17%.

A CASA
En canvi, el suport a l'aturada va ser massiu entre l'alumnat a partir de l'edat en què es permet fer vaga, els 14 anys; és a dir, tercer i quart d'ESO i el Batxillerat. En aquest cas, gairebé tots els alumnes es van quedar a casa. A primer i segon d'ESO, un 25% de les famílies van decidir que els seus fills no anéssin a classe. Els alumnes de primer de Batxillerat no són al centre perquè avui començaven uns campaments.

Una situació semblant es vivia a l'Escola de Capacitació Agrària de Bellestar, on s'ha adherit a la vaga un sol professor però on el 90% dels alumnes no han anat a classe.

En canvi, als centres de primària es vivia una situació de total normalitat. Als dos principals col.legis públics, l'Albert Vives i el Pau Claris, no hi va haver cap professor que exercís el dret a vaga ni tampoc s'hi va fer cap acció informativa.

A l'Ajuntament de la Seu també hi va haver una adhesió escassa i la majoria de serveis municipals funcionaven amb normalitat. Una situació semblant es va viure al sector privat, atès que a l'Alt Urgell predomina la petita i mitjana empresa. Algunes naus del polígon industrial van funcionar a mig gas durant el matí, però la situació general era la d'un dia normal, segons fonts de l'Associació d'Empresaris. El seu president, Jordi Grau, va assegurar comprendre el posicionament dels sindicats, si bé opina que la vaga s'ha convocat en un moment inoportú. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT