PUBLICITAT

Els treballadors adscrits a la Justícia presenten recurs al Pla de pensions

  • La setmana que ve la demanda entrarà a la Batllia que decidirà si l'eleva al Tribunal Constitucional
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els funcionaris manifestant a la plaça del Consell General el passat 31 d'octubre, just abans que DA aprovés la Llei qualificada del Pla de pensions Foto: TONY LARA

El Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració de la Justícia presentarà la setmana que ve un recurs a la Batllia contra la Llei qualificada del Pla de pensions de la Funció Pública, perquè considera que s'han lesionat els drets dels treballadors en els processos de negociació i aprovació del text. La portaveu del Sindicat, Cristina Araujo, va explicar ahir que el recurs es presenta perquè el Govern no va informar la Comissió Consultiva dels treballadors de la Justícia, ni va demanar el seu parer, a l'hora d'elaborar la reforma de les pensions dels treballadors del sector públic. Araujo va reconèixer que l'omissió del Govern es pot explicar pel fet que la separació de poders –entre la Justícia i l'Executiu– és precària en alguns aspectes.

Així, si els treballadors adscrits a l'Administració de la Justícia disposen d'una llei que regula la relació laboral amb la judicatura; en canvi, són retribuïts per l'Administració central com la resta de funcionaris. O sigui que pel que fa als sous i les pensions depenen directament de l'Executiu i per tant, de la Llei de la Funció Pública, o almenys és això el que des del ministeri de Finances i de la Funció Pública es devia prioritzar en opinió dels demandants.

I és que en el seu escrit, els treballadors de l'Administració de la Justícia es queixen de que no s'els consultés per elaborar la reforma del Pla de Pensions de la Funció Pública, com es va fer amb la resta de treballadors, que van tenir la oportunitat de sotmetre'l a la Comissió Consultiva de tot el funcionariat de l'Administració general. No obstant això, la Batllia decidirà si el recurs té prou base jurídica per ser elevat al Tribunal Constitucional, perquè d'això es tracta. Araujo va anunciar una roda de premsa per explicar la motivació del recurs, tot i que va avançar que pensen que se'ls ha vulnerat un dret fonamental i per això, esperen que la Batllia a més d'admetre el recurs el presenti a la instància que correspon, en aquest cas i per tractar-se de drets fonamentals de les persones, al Tribunal Constitucional.

la llei més controvertida / A començaments de mes, la Plataforma Sindical del Funcionariat va entregar més de 1.200 firmes als Coprínceps per demanar-los que no rubriquin la Llei qualificada del Pla de pensions de la funció pública que la majoria parlamentària de DA va aprovar a finals d'octubre. El portaveu de la Plataforma i secretari general de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), Gabriel Ubach, va manifestar el rebuig dels treballadors de l'Administració argumentant que el Govern havia tirat endavant el seu projecte sense tenir en compte l'opinió dels treballadors de l'Administració. «Tot i que en un principi digués que ens escoltaria», va dir Ubach. I va afegir que «no ho ha fet i estem convençuts que després de presentar-nos un projecte inviable, ha fet el que volia fer des de bon principi». Després de rebre la resposta dels Coprínceps que no és altra que no rubriquen cap llei que no obtingui primer el dictamen de constitucionalitat, els funcionaris van encetar una ronda d'entrevistes amb els grups parlamentaris de l'oposició, els Socialdemòcrates (PS) liderats per David Rios, i els de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), de Jaume Bartumeu, perquè també presentin un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei. A la qual cosa els grups parlamentaris van respondre que esperaran la resposta dels Coprínceps.

desconfiança /Els funcionaris insisteixen en que encara no sabem quina pensió cobraran «perquè la formula per calcular-la no l'entenen ni ells», va dir Ubach referint-se al Govern. I va afegir que «tampoc sabem què passarà amb els 280 milions que haurien de proveir els fons de jubilació com recull la Llei de la Funció Pública, i que de moment no hi són». Ubach es va mostrar poc confiat en la voluntat expressada pel ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, i pel president de la Comissió legislativa de Finances del Consell General, Martí Salvans, que van explicar que el Govern rescataria el fons de pensió del funcionariat –pel que fa als compromisos contrets fins ara– en 20 anys, fent-hi aportacions anuals d'entre 14 i 15 milions d'euros. Com tampoc confien en que se'ls presenti la projecció de la pensió personalitzada tal com va explicar Cinca en la sessió parlamentària del passat 31 d'octubre que va aprovar el text.

Poc equitatiu / Més enllà del descontentament «tant en el fons com en la forma» de la negociació entre el Govern i els seus treballadors, i del rebuig per l'aprovació del pla de pensions que els funcionaris van jutjar en reiterades ocasions «d'injust i poc equitatiu», també van reiterar que el text «conté indicis clars d'inconstitucionalitat perquè és retroactiu en quant elimina drets adquirits anteriorment per les persones». Per això consideren que el proper pas «és presentar un recurs d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional», tal com va manifestar Ubach , que va afegir que «esperem que el PS i SDP ens donin suport en aquesta iniciativa». El portaveu sindical va avançar que tots dos partits presentarien recurs al Tribunal Constitucional. No obstant això, Ubach també va apuntar la possibilitat de fer-ho des de la Plataforma, però va reconèixer que «potser només serà possible quan la llei s'apliqui i vulneri els drets adquirits d'un funcionari». I va reiterar que «no pot ser que la llei ens canviï les condicions de treball que se'ns va prometre el dia que se'ns va contractar», matisant que «de la mateixa manera que no puc canviar un contracte de treball a un treballador, per retallar-li el sou o l'horari quan em vingui de gust, l'Administració tampoc no pot fer el mateix amb nosaltres».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT