PUBLICITAT

Sexualitat i discapacitat amb coneixement

  • Els experts aborden la necessitat d'eliminar els clixés encara existents
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La psicòloga i sexòloga, Gemma Deulofeu, durant la jornada formativa celebrada dissabte passat a la capital Foto: G.L.T./ANA

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella va collir dissabte passat la jornada formativa titulada ‘Afectivitat, sexualitat i discapacitat, una mirada integradora'. Impulsada per l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) amb el suport de la Fundació BPA, va pretendre donar eines a tots aquells professionals que treballen amb persones discapacitades, per tal que tinguin la capacitat d'abordar amb ells qüestions com la sexualitat. Alguns dels ponents van destacar la necessitat de combatre el «desconeixement» que hi ha sobre la matèria, així com de tractar-la sense «por». Aquesta jornada va complementar una conferència celebrada divendres, que anava dirigida, en aquest cas, als pares de persones amb discapacitat.

L'objectiu, tal com va explicar la directora general de l'EENSM, Celine Mandicó, és oferir formació als professionals, per tal que «sàpiguen quin és el seu rol a l'hora de tractar la sexualitat amb persones amb discapacitat». Tot i que bona part dels assistents han estat treballadors de l'escola, la formació també va estar oberta a professionals d'altres àmbits, tant del país com de fora.

Tant Mandicó com una de les ponents, la psicòloga i sexòloga Gemma Deulofeu, van apuntar al fet que tant el personal tècnic com les famílies viuen aquesta qüestió «amb neguit». És per això que, segons Mandicó, «cal oferir formació» i, de fet, ja va avançar que els professionals de l'escola se seguiran formant, de forma més específica, en aquest camp.

Mandicó va apuntar que durant anys no s'ha abordat aquesta qüestió, però que, darrerament, hi ha hagut un canvi de mentalitat i «s'ha reconegut que aquestes persones tenen dret a tenir la seva pròpia sexualitat». Així doncs, va manifestar que cal facilitar-los-hi l'accés, per tal que tinguin una vida «saludable i feliç» en aquest camp.

Per la seva banda, Deulofeu va indicar que aquesta qüestió ja no és «tabú» en la societat. Tot i això, va remarcar que encara hi ha «molt desconeixement» i que és un tema que, a vegades «no s'acaba d'entendre» i que s'aborda amb certa «por». És per això que va destacar la importància d'eliminar els «clixés» que encara hi ha i «d'orientar les coses d'una forma normalitzada».

L'encarregada d'inaugurar la jornada formativa va ser la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, que va posar de manifest la importància d'abordar aquesta qüestió d'una forma transversal, tenint en compte tots els àmbits des dels quals s'atén a aquestes persones, informa l'ANA.

PROFESSIONALS/En aquest sentit, va explicar que a la jornada no hi van assistir tant sols professionals de l'EENSM, sinó que hi van prendre part també psicòlegs, facultatius de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i també representants dels diferents departaments del ministeri, per tal de poder abordar la qüestió des d'aquesta vessant multidisciplinar.

DRETS /La psiquiatra del Comitè Assessor de la Associació Mundial de Sexologia, Aminta Parra, defensa que com la tot ésser humà, les persones discapacitades senten desitjos i tenen drets sexuals inevitables. Si no se'ls ensenya a canalitzar-los, queden exposats a mofes o, fins i tot, abusos, seduccions, violacions... doncs qualsevol adult pot intentar aprofitar-se de la seva discapacitat.

Partint d'aquesta premissa, es podria dir que els drets de les persones a nivell sexual de les persones amb discapacitat vénen molt similars al de la resta de persones: Drets a la propietat del seu propi cos, a una privacitat i intimitat. a rebre informació i ajuda en el camp de la sexualitat, a relacionar-se amb iguals i a les manifestacions pròpies de la seva edat i a explorar el seu propi cos i descobrir les potencialitats del plaer sexual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT