PUBLICITAT

La policia obliga a complir una norma que el mateix cos incompleix

  • El Cos ha acordat internament no sancionar fins que els seus vehicles estiguin equipats
  • La llei diu que des de l'1 de novembre fins el 15 de maig s'ha de portar el material necessari
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Diferència entre un neumàtic normal (esquerra) i un de contacte (dreta) Foto: EL PERIÒDIC

És obligatori per a tots els vehicles de motor, exceptuant els vehicles de motor de dos o tres rodes -bessones o no- i els quadricicles, circular amb equipaments especials, com ara pneumàtics d'hivern o pneumàtics tipus M+S, pneumàtics de claus, cadenes de neu o accessoris similars (cadena de lona, cadena líquida, spider o altres), en situacions on la calçada estigui totalment o parcialment nevada o gelada, i és obligatori circular a una velocitat adaptada a les condicions climatològiques del moment. Aquest paràgraf pertany al BOPA del febrer passat, quan el Govern va decidir dir prou al caos que es formava durant els dies de nevades a causa de conductors que no anaven preparats per circular amb aquestes condicions adverses.

L'objectiu és incrementar la seguretat viària hivernal i introduir un criteri d'eficiència energètica en la importació de vehicles d'ocasió a Andorra. L'article 74.3 de la llei és la mare dels ous: A partir de l'1 de novembre i fins al 15 de maig de cada any, tots aquests vehicles han de dur a punt per ser utilitzats, cadenes de neu o accessoris similars, llevat que circulin amb pneumàtics d'hivern o pneumàtics tipus M+S. Per tant, tots els conductors han de viatjar amb equipaments especials o rodes de contacte, sota l'amenaça que no fer-ho pot suposar que els vehicles siguin immobilitzats durant els dies de nevades i el conductor sancionats amb quantitats que van dels 60 als 500 euros.

Tanmateix, el malestar existent ha fet que els efectius policials hagin acordat internament evitar sancionar fins que els seus vehicles puguin rodar amb els accessoris als que obliga la reforma del Codi de Circulació. El parc mòbil del cos està composat per uns 15 vehicles, i la majoria encara no tenen rodes d'hivern.

Dates a tenir en compte / A partir de l'1 de novembre i fins al 15 de maig de cada any, automòbils, camions i autocars han de dur a punt per ser utilitzats cadenes de neu o accessoris similars, llevat que circulin amb pneumàtics d'hivern o pneumàtics tipus M+S i els conductors poden ser multats per una infracció que la mateixa Policia incompleix.

Resulta paradoxal que molts cotxes del cos de Policia continuen patrullant sense equipaments específics (cadenes no en fan servir), i per tant els agents es poden trobar amb la situació grotesca d'haver de sancionar per un fet que ells també incompleixen.

Divendres passat aquest rotatiu va publicar una notícia en què s'informava que hi ha preocupació entre els funcionaris del cos perquè molts cotxes no disposen de rodes de contacte per poder patrullar amb neu. Des del Gabinet de Comunicació del Govern es van informar que ja està pressupostada la compra d'aquests pneumàtics especials. Molts ciutadans i els sindicats del cos es poden fer algunes preguntes òbvies: Com els policies poden fer complir una norma que ells incompleixen? Com poden afirmar que ara s'han pressuposat les rodes de contacte si els equipaments especials són obligatoris des de l'1 de novembre?

Dins dels sindicats hi ha un malestar creixent per aquesta situació, la mateixa que hi havia per l'arribada de cotxes nous que el Consell de Ministres va decidir adquirir la setmana passada amb la fórmula de rènting. Més concretament s'incorporaran 12 vehicles nous. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT