La quarta fuig a València

• La reacció en la segona meitat, truncada pel polèmic tir lliure final d'Harangody
R. MORA

Betinho es lamenta ahir per la derrota del MoraBanc, en un partit en què l'equip va reaccionar a un mal inici Foto: ÀLEX LARA

En acabar el partit contra el València Basket, Joan Peñarroya compareixia en roda de premsa i va expressar el seu malestar amb l'última jugada, un tir lliure d'Harangody en què el jugador llença a fallar i es mou del seu lloc en direcció a la pilota abans que aquesta hagués tocat el cercle. Els àrbitres, que no ho van veure, van deixar seguir, i van volar els 2,4 segons amb què el MoraBanc Andorra hagués pogut disposar d'una possessió per aspirar a recuperar el 64-65 que, al final, va ser definitiu. La quarta victòria dels andorrans així va marxar cap a València, a casa d'un equip que ho necessitava tant com els andorrans, que ara visiten Fuenlabrada el pròxim dilluns a les 18.00h.

Però més enllà de la queixa per no disposar del sistema Instant Replay que hagués permès canviar el veredicte arbitral i, qui sap, fins i tot el resultat del matx, el matx va presentar dos equips amb la necessitat de victòria perquè si bé els andorrans desitgen tancar al seu favor cada duel al Poliesportiu en aquesta aventura per sobreviure en l'ACB, tampoc no és menys cert que els valencians, que encadenaven derrota rere derrota en la competició regular, esperaven sentir-se més a gust agafant aire als Pirineus.

Dit i fet, el València Basket va sortir ferm i directe, i el MoraBanc apagat i desencertat, gairebé perdut, en un primer quart en què el 12-21 ho va dir tot. A la meitat del quart, els de Perasovic ja doblaven (7-14) els de Peñarroya, i aquest es desesperava sense trobar solucions en els seus jugadors. Un temps mort i un triple d'Schreiner va permetre evitar la marxa fugaç dels visitants (10-16), però l'avantatge taronja s'havia d'ampliar encara perquè no es trobava la manera de tenir una bona adaptació al joc.

En el segon quart, un inici prometedor amb dos triples consecutius de Román Martínez –ahir més participatiu, amb 8 punts en els 7min 08s que va jugar, tots en els dos primers quarts– i Blanch van deixar el MoraBanc a quatre punts (20-24), i Perasovic es veia obligat a aturar el ritme. El seu equip va tornar a agafar aire just després amb el primer dels quatre triples que faria Rafa Martínez en tot el partit (23-29), i això afegit a la manca d'encert dels mateixos Román i Blanch des de la llarga distància feia que els valencians arribessin als 9 d'avantatge, 23-32, i Peñarroya demanant temps.

Però la desitjada reacció tampoc no va arribar. El MoraBanc ho intentava des dels 6,75m, i primer Navarro, després Beto i també Green, no veien cistella, mentre Rafa Martínez sí que ho feia i el matx es posava 27-39 per als de Perasovic, que encara gràcies a un altre triple, ara de Vives, deixaven el marcador al descans 28-42 amb el dolorós +14.

El descans va anar bé perquè en els vestidors va haver-hi xerrada i rectificacions sobre la taula. Un parcial de 9-0 per al MoraBanc retallava distàncies a cinc punts (37-42), i tot i que a partir d'aquí el València va començar a entrar en el matx, la insistència andorrana obtenia els seus fruits. Només algunes accions feien esvair les esperances del públic, com una pilota recuperada en defensa que David Navarro i Ivanov no van acabar de conduir amb coordinació, aquesta va quedar entre les cames del primer i el València va acabar per anotar un altre triple, novament de Rafa Martínez, que deixava la sensació que es perdia part de la feina feta (47-54).

I va aparèixer Beto. El portugués, just en la següent jugada, va tornar a posar el MoraBanc en el partit amb un triple marca de la casa (50-54) i l'equip fins i tot va tenir dos opcions més de lluny per acostar-se encara més, però tant el portuguès com Green van errar –l'estadística de l'equip en triples va ser per oblidar: 8 de 33, el 24% d'encert–, i sempre sense opcions de rebot ofensiu davant d'un equip que en aquest apartat ahir va demostrar que té un major potencial físic que els andorrans, amb 16 captures per les 9 locals.

Amb 50-55 va començar l'últim quart. Ivanov sumava dos punts i retallava més les distàncies, però Vives responia amb un triple i Green feia la rèplica tornant a fallar des del 6,75m –0 de 6 ahir per al nord-americà–. La tensió augmentava i Blanch esperonava el públic robant una pilota i anotant en contratac, però novament la falta d'encert des de la línia de tres punts desesperava la parròquia local. Schreiner, Blanch... la pilota no entrava. Llavors Trías va anotar la seva segona cistella de la nit (56-60, a 4min 47s per al final), però el pavelló va esclatar de debó després que primer Beto fes un triple, que Harangody respongués amb un altre, i de nou el portuguès del MoraBanc posés per davant el conjunt andorrà fent més que bona amb un altre triple la cistella de dos que Schreiner havia aconseguit amb patiment en l'anterior jugada: 64-63 a 1min 16s per al final.

Fins aquest moment, els andorrans havien anat sempre a remolc, però la reacció, ara sí, era un fet. Només quedava la gestió dels instants finals, amb el record dels anteriors quatre partits a casa en què el MoraBanc sempre ha patit per guanyar en tres ocasions i perdre una, contra el Bilbao. Amb aquesta experiència, la recta final va permetre els locals tenir cistelles per encertar, però fidel a la resta del partit, la pilota ahir estava revoltosa, així que tot es va decidir finalment pel tir lliure de Harangody, amb el seu moviment de peus il·legal, i amb un Instant Replay que no existeix al pavelló i que va fer volar a València la quarta victòria.