PUBLICITAT

Premi al desballestament

  • El Pla Engega serà vigent fins el novembre i ajudarà amb 2.000 ? la retirada d'un cotxe antic
  • L'operació està supeditada a la compra d'un vehicle nou per modernitzar el parc mòbil
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Automòbils a la Fira d'Andorra la Vella, l'any passat Foto: font: govern d?andorra

El Govern va anunciar ahir que reactiva el Pla Engega, tal i com està contemplat al Pressupost d'aquest any. El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, va explicar que després de l'èxit del programa de l'any passat s'ha volgut repetir amb la voluntat de renovar el parc automobilístic i millorar la seguretat viària. A diferència de l'any passat l'objectiu de l'actual Engega és el desballestament dels vehicles antics, que haurà d'anar acompanyat de la compra d'un de nou. El Govern ha previst una partida de 250.000 euros, que permetran posar fora de circulació 250 vehicles antics. L'Executiu donarà 1.000 euros als propietaris i el concessionari la mateixa quantitat, amb la qual cosa l'operació de compra d'un turisme tindrà un estalvi de 2.000 euros.

Menys diners / Durant l'edició passada, la subvenció va consistir en 1.000 euros per part del Govern per la compra de cada vehicle que complís els requisits de consum i de preu establerts, més 1.000 euros de l'establiment que el venia i 1.000 euros més si es desballestava un vehicle antic.

A diferència de l'Engega 2014, el pla d'aquest any, que serà vigent fins el mes de novembre, no contempla cap limitació quant al consum del vehicle adquirit ni en el seu preu. El ministre va indicar que es vol «premiar el desballestament» per tal de millorar la seguretat del parc automobilístic nacional.

Alcobé es va congratular per la bona acollida que va tenir el programa l'any passat, que segons el ministre va ser «molt bo per al sector de l'automòbil». Amb xifres a la mà el titular d'Economia va detallar que entre els mesos d'abril i setembre es va superar la xifra de 300 vehicles matriculats per mes, i que respecte al 2013 els increments mensuals van ser de més del 20%.

bona resposta / Encara que no hi ha voluntat que el programa es repeteixi cada any, sí que s'ha volgut rellançar aquest 2015 per aprofitar l'experiència i la bona resposta obtinguda l'any passat, quan el 54% dels vehicles adquirits amb el programa Engega van comportar el desballestament d'un vehicle. La intenció és que els compradors no donin per fet que tots els anys hi haurà ajuts econòmics per a la compra de vehicles, i per aquest motiu aquest any es limita la subvenció al desballestament. Alcobé va subratllar que «encara circulen molts vehicles contaminants i hem cregut oportú fer un altre programa Engega». L'antiguitat mitjana dels vehicles destinats a ferralla l'any passat va ser de 17 anys.

A banda de la millora de la seguretat viària, un altre dels objectius és la millora de l'estalvi energètic. Els requisits per a l'adquisició –que es podran consultar en el BOPA de la setmana que ve– és l'adquisició d'un vehicle nou, convencional –gasolina o gasoil–, híbrid, híbrid endollable, elèctric d'autonomia extensa o elèctric pur. Pel que fa el vehicle destinat a la ferralla ha de tenir, segons es va informar ahir, més de 10 anys d'antiguitat des de la data de fabricació i ha de tenir la ITV en vigor. Tanmateix, si la darrera ITV és desfavorable i la penúltima era favorable, i el vehicle per desballestar té més de nou anys d'antiguitat, excepcionalment es pot concedir l'ajut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT