PUBLICITAT

Andorra la Vella

70 anys del Dia de la Victòria

La Casa Rússia celebra el final de la Segona Guerra Mundial amb una exposició a La Llacuna

Per I.M.C

Kuznetsova mostra un dels cartells de l’exposició.
Kuznetsova mostra un dels cartells de l’exposició. | TONY LARA
Per commemorar els 70è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial, l’Associació Casa Rússia ha organitzat una exposició de cartells soviètics des del 1939 fins al 1945. La inauguració es farà avui al vestíbul del Centre Cultural La Llacuna d’Andorra a partir de les 20.30 hores, on hi assistiran membres de l’associació i representants del país i comunals. S’espera l’arribada d’un total de 20 reproduccions dels cartells més representatius de l’etapa més sagnant i fosca de la humanitat. 
 
Els cartells arriben des de les Illes Canàries i formen part d’una exposició itinerant que recorrerà, també, la resta del territori espanyol. Als cartells s’hi afegeixen una sèrie de dibuixos fets pels alumnes de l’escola de rus. 
 
9 de maig / Després del suïcidi d’Adolf Hitler durant la batalla de Berlín i la rendició incondicional alemanya la va signar el successor del dictador, Karl Dönitz, a les 22.45 hores del 8 de maig, l’anomenat Dia de la Victòria. A Rússia, però, ja havien superat les 12.43 hores, per aquest motiu les seves celebracions es centren el dia 9 de maig. A la guerra hi van participar 61 països i es calcula que hi van perdre la vida gairebé 25 milions de soldats i la mateixa xifra de civils, el que situa un total de prop 50 milions de morts, tot i que les dades més negatives el situen en 70 milions. D’aquests, el territori amb més pèrdues va ser, precisament, l’antiga Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). La xifra podria ascendir gairebé als 30 milions de víctimes entre soldats –uns 12 milions– i civils –uns 17 milions–.
 
La presidenta de l’Associació Casa Rússia al Principat, Olga Kuznetsova, va explicar a EL PERIÒDIC que es mantindrà l’exposició a La Llacuna durant dues o tres setmanes, i que l’objectiu és «retre homenatge als caiguts durant la guerra» perquè «tots tenim algun familiar o una persona propera que hi va participar i hi va perdre la vida». A més, serveix per «recordar i no repetir el pitjor episodi que s’ha viscut mai, el patiment i la quantitat de vides perdudes» i per «fer una crida a la pau». Kuznetsova va afirmar que «no és només una festa russa», sinó de tots els països que formaven part de la URSS i dels Països Aliats que van combatre conjuntament contra els nazisme capitanejat per Hitler. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT