PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Només un 5,8% dels residents van participar a les autonòmiques

En total podien exercir el seu dret a vot 4.269 persones

Per JOSEP ROMERO

Façana de l’edifici que aplega el consolat i l’ambaixada d’Espanya al carrer Prat de la Creu de la capital
Façana de l’edifici que aplega el consolat i l’ambaixada d’Espanya al carrer Prat de la Creu de la capital | Àlex Lara
Dues - centes cinquanta persones residents a Andorra van exercir el seu dret al vot a les darreres eleccions autonòmiques celebrades diumenge passat en el conjunt de les diferents comunitats del país veí del sud, tret de les històriques com ara Galícia, Andalusia, País Basc i Catalunya que tenen un calendari electoral propi. Segons dades facilitades pel Consultat General d’Espanya, del percentatge total dels sufragis emesos, 106 ho van fer per correu, mentre que 144 ho van dipositar directament a través de les urnes que es van instal·lar al local consular del carrer Prat de la Creu de la capital, els passats dies 20 21 i 22 de maig. El termini per votar per correu es va perllongar fins el passat dia 19. 
 
Per comunitats, 61 de les paperetes van anar a Madrid, 31 a la demarcació de Salamanca, 30 a Saragossa, 28 a València, 23 a Osca, 17 a Astúries, 12 a Albacete, Lleó i Valladolid respectivament, 11 a Balears  i 8 a Múrcia i Navarra. 
 
Amb percentatges més petites cal destacar els 7 vots de residents que van anar a parar a Castelló i Zamora, els 6 a Cantàbria, Toledo i Alacant, els 5 de Ciudad Real, els 4 de Sòria i Càceres, els 2 que van adreçar-se a Terol, Burgos, Palència, Segòvia i Badajoz. Finalment un únic vot es va dipositar als territoris d’Àvila, Conca, Melilla i Santa Cruz de Tenerife. 
 
En total van ser 33 les províncies espanyoles on es podia adreçar el sufragi de les persones residents i que formaven part del cens d’electors. 

Baixa participació
 
 El Cònsol general, Antonio Bellver, va explicar que l’origen de la baixa participació que es registra en les conteses electorals ve donada, en gran part, pel denominat vot pregat, segons el qual el potencial elector a de ‘pregar’ a l’autoritat electoral que li sigui concedit el dret a vot. És a dir, els residents tenen un termini per demanar a través del Consolat que els hi arribi tota la informació i les paperetes per exercir aquest dret.

Per a Bellver no es tracta, per tant, d’un problema de no tenir la informació corresponent,- localitzada a la pàgina web i a la taula d’anuncis del mateix local consolar- sinó de la molèstia de l’elector en sol·licitar la documentació necessària. Prèviament a aquest pas, el resident ha d’estar inscrit en el registre civil consolar i formar part del cens de residents absents.
 
Pel que fa a les municipals, el resident pot votar per la circumscripció electoral de la localitat que decideixi ja que malgrat està censat en un comú no té dret al vot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT