PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Col·legi d’Advocats ja ha atès enguany 200 consultes gratuïtes

Les demandes són, sobretot, sobre dret laboral i familiar

Per EL PERIÒDIC

La nova seu del Col·legi d’Advocats, al carrer Prat de la Creu, inaugurada recentment.
La nova seu del Col·legi d’Advocats, al carrer Prat de la Creu, inaugurada recentment. | TONY LARA
Amés de millorar les instal·lacions i la comoditat dels usuaris, la inauguració de la nova seu del Col·legi d’Advocats també ha de servir per augmentar el nombre de consultes gratuïtes ofertes pels lletrats. Durant els primers mesos de l’any ja s’han realitzat 200 consultes i, si continua aquest ritme, se superarà el rècord de l’any passat, amb 504 demandes, segons informa l’ANA.

L’estadística constata de nou que el dret de família és el que més consultes genera, seguit del dret laboral. Durant la celebració de la Cerimònia de la Toga de l’any passat, el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, va anunciar que volia ampliar el servei de consultes gratuïtes fins a duplicar-lo.

L’any passat, 166 persones van consultar sobre casos relacionats amb el dret de família i 148 sobre el dret laboral. Els dos temes van sumar  més de la meitat de totes les consultes que va rebre el Col·legi d’Advocats, i enguany continua la tendència. Entre el gener i el maig del 2015, els lletrats han rebut 52 consultes relacionades amb el dret laboral i 78 de família, les qüestions legals que més dubtes i neguits representen per a la ciutadania. Quant a la resta de tipologia de consultes, les reclamacions, sobretot de la CASS, continuen creixent.

En la Cerimònia de la Toga d’enguany es van incorporar disset nous advocats al Col·legi, una xifra excepcional perquè molts dels nous lletrats van aprofitar que enguany és l’última oportunitat d’accedir a l’advocacia amb el reglament actual, ja que el mètode d’accés a la carrera a Andorra s’està revisant.

El servei de consultes gratuïtes l’ofereixen els lletrats del Col·legi d’Advocats de manera rotatòria i per ordre alfabètic. Cada dimecres, de tres a set de la tarda, els advocats reben els ciutadans que han demanat cita prèvia, i setmanalment atenen més d’una quinzena de casos. El Col·legi d’Advocats ofereix el servei gratuïtament.

SERVEI DE JUSTÍCIA GRATIS / En canvi, el servei de justícia gratuïta és aquell pel qual els advocats han de fer torns d’ofici per assistir els ciutadans que acreditin la seva situació de pobresa o insolvència per fer front als honoraris d’un lletrat en els procediments en què es veuen implicats. Per aquest servei, els lletrats cobren del Govern, No obstant això, en l’última Cerimònia de la Toga, celebrada el passat 15 de maig, Badia va clamar que els lletrats no perceben «retribucions dignes» per la seva feina en la justícia gratuïta. «Cal dignificar els treballs que fem», va reiterar.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va subratllar en el mateix acte que els advocats fan «una funció social» i va recordar que l’any passat va entrar en vigor «un nou reglament regulador de l’assistència jurídica, amb barems consensuats». Amb tot, Espot va admetre que «si millora la situació econòmica durant la legislatura, es poden revisar».

El barem actual estableix una remuneració de la defensa que pot anar des dels 550 euros, en processos civils ordinaris, als 100 euros,en processos de delictes menors en l’ordenança penal, o entre 100 i 350 euros en els casos d’assistència davant del cos de Policia, dels batlles i dels tribunals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT