PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Salut emparada 24 h els 365 dies

Per M.C.

El servei no només està obert a residents sinó també a turistes, que poden requerir-ho a l’hotel, per exemple.
El servei no només està obert a residents sinó també a turistes, que poden requerir-ho a l’hotel, per exemple. | Tony Lara
Es diu Visit-m i cobreix una necessitat tan bàsica –i útil per al pacient– com és l’atenció a la pròpia llar quan el nen pateix una febrada o a l’avi li fa mal el turmell. 
 
Hi ha moments en què quan un es troba estés al llit amb mal aquí i allà o a tot arreu, el darrer que li ve de gust és aixecar-se per enfundar-se el primer que trobi a l’armari i anar a veure el metge de capçalera. Des del setembre passat i per a –grata– sorpresa de molts, un petit grup de metges col·legiats van obrir consulta al carrer Isabel Sandy. No es tracta pròpiament d’una consulta, perquè la seva sala d’atenció, realment, és la nostra habitació, el nostre menjador, aquell indret de casa nostra on preferim passar els moments de flaquesa. 
 
Tres metges amb llarga experiència al país atenen el pacient a la seva pròpia casa i sempre, un d’ells, es troba al peu del canó per tal d’acudir, en com a molt quatre hores, a la trucada que li arribi. Sigui quin sigui el punt d’Andorra des d’on se’l requereixi. Tampoc no té importància el moment del dia en què se’l truqui; les 24 hores, tots els dies de l’any, un dels tres socis s’ocupa de la centraleta i d’atendre les peticions que a ella arribin.
 
I vostè està pensant: «Sí, em venen a casa... Però per la despesa de més que això deu suposar... Prefereixo desplaçar-me jo mateix». O pitjor, prescindir de la visita. Doncs va errat. El preu de la consulta és exactament el mateix que el que li cobrarà qualsevol altre metge de capçalera. I ara dirà... «Sí, però quan vaig al metge perquè no sé d’on prové el meu malestar o per la grip que m’envaeix, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) em retorna un percentatge important de la despesa». I també en aquest cas. Els idearis d’aquest servei que cobreix el calendari, el rellotge i el territori andorrà estan en tots els casos convencionats a la CASS, que retorna, com fa amb totes les atencions realitzades per part dels metges generalistes, el 75% de la factura.

Despesa per al pacient/ A banda de la tarifa per visita, que no varia respecte de la dels altres generalistes, Visit-m únicament comporta el pagament d’un contracte anual amb què l’usuari té assegurada la vista mèdica en cas de requerir-la. Hi ha dos tipus de contracte: per a una sola persona o bé per a famílies. En ambdós casos cal parlar de costos molt assequibles. Perquè es facin una idea, el preu de la inscripció al servei per part d’una persona sola, passa molt lleugerament per sobre del preu d’una consulta amb l’oftalmòleg o amb el dermatòleg, per exemple. És anual i s’asseguren que durant les quatre hores posteriors a la trucada un metge vindrà a socórrer-los.
 
Prestacions oferides/ Des de Visiti-m deixen molt clar que la seva tasca no és, en cap dels casos, suplir les prestacions que s’ofereixen des del servei d’urgències dels hospitals. Visiti’m avarca l’atenció professional de situacions de salut lleus, com són una grip, un mal al genoll o a la gola per exemple. Els propis metges s’encarregaran de derivar els casos a urgències si els pacients es troben dins d’una certa gravetat.
 
La iniciativa és especialment propícia per a l’atenció d’infants i d’avis, però també és perfecta per a mals d’esquena. Cal matisar que, així com no substitueixen les urgències, tampoc no ho fa amb el seguiment que cada metge de capçalera realitza amb els seus respectius pacients.
 
La finalitat de la iniciativa és oferir un servei requerit per la població i omplir el buit que hi havia a l’atenció sanitària. Ara el servei s’està donant en una mitja de dues hores i, si bé s’ha de pagar al moment, tres quartes parts són retornades per la CASS. Això només varia en cas que l’atès sigui un turista a la seva habitació de l’hotel, possibilitat que també es contempla. 
 
Tot i que per ara els tres metges andorrans cobreixen les 24 hores del dia, la intenció és anar ampliar la plantilla per poder, per exemple, ampliar els avantatges del servei a les empreses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT