PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Natalie Tours va pagar als hotelers andorrans abans de la suspensió

Turistes russos al Funicamp d’Encamp durant una anterior temporada d’esquí.
Turistes russos al Funicamp d’Encamp durant una anterior temporada d’esquí. | Alex Lara

Natalie Tours, el principal touroperador rus que ha aturat les activitats i està al límit de la fallida, va pagar els comptes pendents dels hotels d’Andorra abans de la suspensió de pagaments que l’empresa va aplicar a partir del 30 de juny. Aquesta és la informació que va poder recollir durant el dimecres i ahir la Unió Hotelera. «En principi no tenim cap associat afectat», va explicar la directora de l’agrupació d’hotelers, Sara-Jane Giménez, qui va explicar que han estat fent seguiment de la crisi del touroperador rus i trucant als membres de la Unió per saber de primera mà com els estava afectant la precària situació econòmica de l’operador rus més important i més veterà del país eslau.

Salvats

El motiu pel qual els establiments andorrans han quedat al marge de la problemàtica és simple: a Andorra, la temporada turística forta és a l’hivern mentre que a països veïns com Espanya ho és l’estiu i sí que estan tenint més cancel·lacions i impagaments. 

El sector creu que encara és massa aviat per saber com afectarà la pròxima temporada d’esquí


«La majoria de turistes russos que venen a Andorra a través d’aquest touroperador ho fan a l’hivern i els comptes de la temporada passada ja estaven tancats», va explicar Giménez. Segons la directora, el gruix de turistes eslaus que venen a l’estiu al Principat ho fan des de Barcelona en sortides organitzades d’un dia i no pernocten al país, de manera que la Unió Hotelera no té les eines per saber si la crisi de Natalie Tours afectarà aquesta afluència que ve «de compres o a veure el Cirque du Soleil» però que després marxa en autobusos organitzats, va comentar Giménez.
De la seva banda, l’agència de viatges del Principat que treballa amb Natalie Tours, World to Meet, va assegurar que «les cancelacions no estan afectant Andorra», en paraules de la seva directora, Cristina Escales.

Pròxim hivern

Tant World to Meet com la Unió Hotelera van coincidir en què és massa aviat per saber com afectarà al proper hivern encara que el desenllaç es podria saber aviat perquè els touroperadors compren els packs amb molts mesos d’antelació. «Aquest era el touroperador més important de Rússia i s’haurà de veure què passa, potser altres més petits són capaços d’activar-se i ocupar del buit que deixarà», va considerar Giménez. 

Problemes d’admissió


Centenars de turistes russos que havien contractat les seves vacances d’estiu amb Natalie Tours no són admesos en els hotels perquè el touroperador encara no havia pagat les nits d’allotjament i ara ha declarat la suspensió de pagaments. Segons diversos mitjans de comunicació russos, la majoria d’afectats es troben a Espanya, Turquia i Tailàndia. Els primers problemes es van començar a detectar la setmana passada a la regió turca d’Antalya amb cancel·lacions de vols charter.

Motius


El director de Natalie Tours, Vladimir Vorobiev, va explicar ahir a diferents mitjans internacionals que l’origen de la crisi es troba en la baixada del preu del ruble, a causa de la situació econòmica del pais i dels vetos imposats per la Unió Europea i els Estats Units. 


Aquests fets hauria provocat problemes de liquiditat a la caixa de Natalie Tours que haurien impedit el pagament dels proveïdors fins a arribar a deure milions d’euros als seus col·laboradors. La direcció de l’empresa no vol abaixar la persiana definitivament i ara es troba a la recerca d’inversos i estan disposats a vendre fins al 100% del capital. Segons van explicar, a més, creuen que la situació millorarà de cara a la tardor i que podran tornar a operar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT