PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’IRPF recapta 31,4 milions d’euros el 2017 i es «consolida»

Les declaracions presentades i la tramitació via telemàtica van a l’alça

El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la presentació d’ahir.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, durant la presentació d’ahir. | SFGA / CEsteve

El tribut de l’IRPF segueix a l’alça i la campanya voluntària del 2017 va recaptar 31,4 milions d’euros, un 9,78% més que l’exercici anterior.«El nivell de consolidació és molt elevat pels tres anys de vigència de l’impost», va afirmar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la presentació del balanç. En aquest sentit, va definir l’evolució de la taxa com a «favorable i positiva» tot i admetre que, tant l’Administració com la ciutadania, té «poc bagatge en la tradició fiscal i en les mesures impositives». Les declaracions presentades van augmentar més suaument fins a les 16.163, un 2,33% més que la campanya del 2016. 

Dels 31,4 milions ingressats, 10,5 provenen de les retencions de les rendes del treball, 9,9 de les quotes diferencials de les declaracions i 6,3 a les rendes de capital mobiliari. El Govern i l’Agència Tributària, però, no tenen les forquilles dels ingressos de les rendes del treball declarats i s’emparen en les franges salarials que publica periòdicament la CASS. 

Previsions «encertades» 

Ambdues administracions van coincidir en destacar que les previsions realitzades van ser «encertades», en referència a les xifres de la recaptació i de la quota diferencial aconseguides –la resta entre les declaracions a ingressar i a retornar–. «Fer previsions no és fàcil. Les fem des de la prudència per evitar diferències a la baixa», va informar el ministre. Les xifres confirmen la cautela: d’una banda, es van estimar 5.900 declaracions a ingressar i van resultar ser 6.744, fet que va provocar una recaptació de 12,2 milions en comptes dels 9,5 previstos. De l’altra, es van contemplar 5.100 tràmits a compensar i finalment van ser 4.807, el que va generar que durant el període de devolució es retornin 2,3 milions, un 3% més del calculat. Aquestes dades, juntament amb les de resultat 0, situen la quota diferencial en els 9,9 milions d’euros, 2,71 milions més que els previstos inicialment.

Tràmits electrònics 

El director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va celebrar l’increment de la presentació telemàtica, que de la campanya del 2016 a la del 2017 va augmentar sis punts fins a arribar al 41% dels casos. 

Setembre, l’hàbit de l’últim moment 

Com en les campanyes anteriors, la majoria de declaracions de l’IRPF es van presentar al setembre. Va ser el cas de 7.725, el 48%. Inclús 1.161 es van entregar l’últim dia, l’1 d’octubre –el 30 de setembre era festiu i la llei allarga el termini fins la següent jornada hàbil–. «Hi ha l’hàbit de deixar tot per l’últim moment i la creença que, presentant la declaració més tard, també es pagarà més tard», va comentar el ministre Cinca.

L’IRPF del 2017 va ser l’últim exercici on era possible optar al règim transitori especial -vigent durant les tres primeres campanyes- per als residents passius, consistent a satisfer un import anual fix de 30.000 euros, més enllà de la renda que tinguessin. A partir de la declaració, hauran de tributar segons l’origen i la naturalesa dels seus ingressos, com la resta de declarants. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT