PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern aportarà una subvenció anual al col·lectiu de la gent gran

La dotació rondarà els 16.000 euros però la Federació vol més diners perquè «hi ha moltes coses per fer»

Per Lara Ribas

Una parella de dones balla en l’Assemblea General Ordinària, ahir.
Una parella de dones balla en l’Assemblea General Ordinària, ahir. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ahir va avançar en el marc de l’Assemblea General de la Federació de la Gent Gran que el Govern farà una aportació econòmica al conjunt d’associacions d’aquest col·lectiu amb l’objectiu que «la federació pugui funcionar de forma ordinària i oferir diferents activitats, particularment de lleure i culturals, com ens han estat reclamant en els darrers anys». El ministre es referia a les mancances detectades en algunes associacions que, per exemple, no disposen de cap subvenció comunal per organitzar viatges. «Allà on la parròquia no arribi ho farem nosaltres», va garantir Espot. 

Malgrat que la negociació encara no està tancada, el titular d’Afers Socials ja va indicar que l’aportació seria la mateixa que actualment rep la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), és a dir, de 16.000 euros. «Només tenim dues federacions al nostre país, per tant, em semblava de rebut que totes dues disposessin del mateix tracte», va argumentar Espot. De tota manera, el president de la Federació de la Gent Gran, Simó Duró, no va mostrar-se del tot satisfet amb aquesta dotació i va indicar que n’haurien de parlar. «El ministre ja m’ha dit que es podran considerar altres quantitats justificades; la xifra està bé per arrencar però demanarem que sigui més alta perquè hi ha moltes coses per fer», va especificar Duró. Més enllà de rebre una aportació econòmica que serà anual, amb la signatura d’aquest conveni la Federació de la Gent Gran disposarà d’un local compartit amb la FAAD i de personal administratiu per poder gestionar tota mena de tràmits. 

Més atenció i facilitats

Tot i que aquest conveni és la principal novetat que es va presentar en el decurs de l’Assemblea Ordinària, Espot va aprofitar l’ocasió per fer balanç de la implementació del Pla d’Atenció Integral a la Gent Gran i per recordar tots els avenços assolits al llarg de la legislatura. Entre aquests, va destacar les activitats per potenciar les relacions intergeneracionals i mantenir la gent gran activa o els programes per donar més aire als cuidadors d’aquestes persones. 
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, seguint la tònica del ministre, va subratllar que des del comú treballen contínuament pel col·lectiu i va enumerar les últimes millores. «Amb l’embelliment de l’avinguda Meritxell, ara tenim un espai d’accessibilitat universal; la parròquia compta amb 15 comerços amics de la gent gran; i aviat disposarem del CAP de Santa Coloma i estem treballant en un altre a Ciutat de Valls», va recordar Marsol.

Ajudar a detectar les fragilitats

El Ministeri de Salut va aprofitar que ahir estava reunida bona part de la gent gran del Principat per recordar que el proper dia 30 de novembre se celebrarà una jornada al Centre de Congressos de Sant Julià de Lòria orientada a detectar les fragilitats en les persones majors de 65 anys. «Amb aquest terme ens referim a les persones que no poden fer front a una dificultat sobrevinguda; però es tracta de situacions reversibles i per això cal actuar», va detallar Odile Sarroca, coordinadora de Recursos Sanitaris. El projecte es desenvolupa conjuntament amb Catalunya, Navarra i la regió francesa d’Occitània per un període de tres anys i permetrà elaborar una base de dades de la fragilitat a tot el territori. «Andorra sobretot es beneficiarà de l’assistència que pugui sortir-ne per prevenir la dependència en la gent gran», va concretar Sarroca. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT