PUBLICITAT

Sort

Una comissió bilateral per dinamitzar el Pallars Sobirà

L’objectiu principal és ajudar a revertir el despoblament i l’envelliment

Per El Periòdic

Un instant de la reunió de la comissió celebrada a Sort.
Un instant de la reunió de la comissió celebrada a Sort. | ACN

Sort va acollir ahir la constitució de la Comissió per a l’Estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà. La creació d’aquest òrgan marca el tret de sortida del programa Un país viu, que neix amb l’objectiu de dinamitzar socioeconòmicament territoris amb risc de despoblació i envelliment, mitjançant la cooperació i el contacte directe de la Generalitat amb els ens locals i els agents socioeconòmics. El pla preveu comissions específiques per a cadascuna de les comarques on s’apliqui, entre les quals hi ha l’Alt Urgell. 


El secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran i president de la comissió territorial, Miquel Àngel Escobar, va explicar a l’ACN que a curt termini s’han de definir les prioritats immediates, analitzar-ne la viabilitat i les alternatives i posar-les en marxa. Pel que fa a mig termini, s’ha de «parlar del model i d’una diagnosi sobre el futur comarcal, definir les mesures que reforcen la singularitat territorial i planificar les mesures a desenvolupar a llarg termini».


El detonant per a la creació d’aquesta comissió va ser la prohibició del Doctor Music Festival a les Valls d’Àneu. Aquest fet va provocar al Pallars Sobirà una onada d’indignació contra el Govern, per les constants traves mediambientals a projectes locals, i contra els grups ecologistes Ipcena i Rius amb Vida, impulsors de l’exigència d’anul·lar l’esdeveniment a la comarca. Escobar va reconèixer que un dels objectius d’aquesta estratègia és que els habitants del Sobirà arribin a «tenir la percepció real que el Govern està al seu costat, i no com passa ara, que el veuen com una institució llunyana».

Actualitat 

El Pallars Sobirà té actualment 6.897 habitants censats, 15 municipis i 135 pobles. La superfície és de 1.377,92 quilòmetres quadrats i la densitat de població és de només 5 habitants per quilòmetre quadrat. Tota la comarca compta amb només un polígon industrial, amb 21 empreses, i un 6,11% d’atur. El territori confia que amb aquesta comissió s’aconsegueixi que el Governi escolti «el món local», informa RàdioSeu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT