PUBLICITAT

Solsona

La Fira d’Odèn reuneix una cinquantena de parades

El mercat serveix per promocionar les patates i la sal de la zona

Per El Periòdic

Diverses parades amb força afluència al mercat del Trumfo i la Sal.
Diverses parades amb força afluència al mercat del Trumfo i la Sal. | Turisme del Solsonès

Èxit de convocatòria a la Fira del Trumfo i la Sal d’Odèn. Judit Bajona, la regidora de Turisme del municipi ubicat al nord del Solsonès, es mostrava satisfeta amb l’afluència de visites i assegurava que «el mercat sempre és una bona oportunitat per promocionar la nostra localitat». 

A la mostra, celebrada ahir, hi van participar una dotzena de productors locals de trumfos i una trentena de parades de productors artesanals de sal. Trumfo és el nom que rep la patata a la zona del Solsonès. Al municipi d’Odèn s’organitza aquest esdeveniment al voltant d’aquest aliment tan valorat i de la sal, ja que al Salí de Cambrils es pot descobrir l’antic procés d’obtenció del clorur de sodi.

A la mostra no només hi havia botigues d’alimentació, també se’n podien veure de tèxtil, de fusta o de cosmètica. Segons la regidora, «fins ara el mercat ha tingut molt èxit i per això van decidir mantenir el mateix format. No obstant, sempre hi afegim alguna novetat». Enguany les propostes més noves es van centrar en l’espectacle infantil The little circus i l’exposició d’eines tradicionals i maquinària moderna, «que mostren l’evolució del món del trumfo», comentava Judit Bajona.

Els visitants, a part de les parades, van poder gaudir d’una jornada d’activitats lúdiques per a totes les edats. Entre els assistents es destacava l’apartat gastronòmic, amb una demostració de cuina amb trumfos i una degustació de plats. Altres propostes van ser la visita guiada al salí i un taller amb animals domèstics. També es van poder veure demostracions de cuita de trumfos al caliu i de truites amb trumfos en un fogó natural i ecològic.

Històricament, hi ha constància de l’existència de sal al municipi des d’abans del segle XIX ja que el riu que va a Ogern, a l’Alt Urgell, porta el nom de Ribera Salada. L’any 1968 es van deixar d’explotar les salines i no va ser fins el 2014 quan es van re-iniciar l’activitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT