PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La travessa fins a la Reserva de la Biosfera

Els resultats del primer estudi avalarien una candidatura formal

Per Elisabet Cortiles

Vista general del Parc Natural de la Vall de Sorteny.
Vista general del Parc Natural de la Vall de Sorteny. | Alex Lara

Ningú va dir que el camí seria fàcil. El recorregut que Andorra ha de fer per aconseguir ser el primer país del món considerat per la Unesco Reserva de la Biosfera, és una escalada plena d’obstacles. El primer d’ells, però, sembla que l’ha superat amb èxit. L’estudi de viabilitat que des del novembre de l’any passat estaria fent el despatx d’Huguet Abogados donaria llum verda a la presentació formal d’una candidatura davant la Unesco. Segons va declarar a EL PERIÒDIC el responsable de l’informe, Joan Huguet, «m’he reunit periòdicament amb el Govern per presenta’ls-hi les dades que anava recopilant i les coses pinten molt bé».

 

El llarg camí per aconseguir el reconeixement de la Unesco comença amb l’aprovació de l’informe preliminar elaborat per Huguet Abogados.

Huguet, que era president del Consell de Menorca quan l’illa va ser declarada Reserva de la Biosfera fa 25 anys, reconeix que «el procés d’Andorra és molt més fàcil que el de Menorca. En aquell cas, el Consell va haver de demanar el permís de l’administració autonòmica i després la de l’executiu central. Aquí, en canvi, la línia serà directe, entre el Govern i la Unesco». El responsable de l’estudi, va admetre a aquest rotatiu que els darrers mesos s’ha mogut pel país «d’incògnit», per comprovar si el Principat compta amb els requisits mínims per optar a la Reserva de la Biosfera, «i m’he sorprès de veure que en compleix molts més dels que m’esperava».

En qualsevol cas, està previst que al llarg del pròxim mes, Huguet Abogados presenti el seu informe amb l’abast tècnic i jurídic de la possible candidatura, així com els riscos i els objectius a assolir. Serà aleshores quan el Govern haurà de decidir si segueix l’ascensió i es marca aquest objectiu dins el pla estratègic cap a l’establiment d’un país més sostenible. Necessitarà un mínim de dos anys per complir i recopilar tots els punts que demana la Unesco. Podríem dir que ja som al camp base. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT