PUBLICITAT

Encamp

Molta befa i poca Óssa

Les comissions de festes adapten als nous temps les tradicions populars

Per Elisabet Cortiles, Tatiana Navarro

Els dallaires van rebre la visita figurada del líder de Vox, Santiago Abascal.
Els dallaires van rebre la visita figurada del líder de Vox, Santiago Abascal. | ANA

Va ser un vist i no vist. Menys de quinze segons va durar la presència del temut animal a la representació del Ball de l’Óssa que ahir es va fer al Prat de l’Areny. Si abans era el principal atractiu d’aquesta tradició que es remunta a l’edat medieval, ara resulta poc més que una anècdota. L’actuació s’ha convertit en l’excusa perfecte perquè els joves encampadans, enfundats en vestits de dallaires, facin befa dels polítics del comú.

Enguany, la comissió de festes van omplir la readaptació teatral amb un poti-poti d’al·lusions constants a les passades eleccions comunals, -amb regals burletes per a cadascun dels que van ser caps de llista-, referències satíriques a la vila europea de l’esport, a més de bromes de mal gust sobre la proposta dels pagesos per cultivar cànnabis terapèutic, els radars mòbils o el coronavirus.

L’únic que van conservar del Ball de l’Óssa original va ser el pi enmig de l’escenari improvisat i els cants populars, -desafinats, això sí-, de 'La desgràcia d’un pobre home' i 'Sega-me-la arran'. El conseller responsable de Cultura, David Cruz García, insistia en que «les tradicions s’han d’adaptar als nous temps». Doncs més val que haguessin avisat abans a la delegació francesa que va venir a la parròquia per veure «la diferència» entre els balls de l’Ossa de la Catalunya Nord i la d’Encamp, en el marc d’una possible candidatura davant la Unesco per convertir la festa en patrimoni immaterial de la humanitat.

Disfresses a dojo
A Escaldes, ahir a la tarda va ser el torn dels més petits de la casa per lluir els vestuaris de Carnaval a la tradicional Festa de Disfresses, organitzada conjuntament per Andorra la Vella i Escaldes Engordany a la sala Prat del Roure. Molts d’ells van optar per transformar-se en princeses i superherois, un clàssic dins la festivitat, però també es van veure altres infants vestits d’animals, astronautes, personatges de la nova saga d’Star Wars o, inclús, una parella de nenes que simulaven les patates fregides d’una coneguda cadena de menjar ràpid. En acabar l’estona de ball amb música en directe, tots van poder berenar coca i xocolata.

Pel que fa a Ordino, al contrari d’altres parròquies, l’absolució dels inculpats no va ser una opció per als jutges de la parròquia. En el tradicional judici als contrabandistes de la parròquia, celebrat ahir, es va fer al·lusió en clau d’humor al vial de la Massana, el possible descens en canoa per a la festa major de Sornàs i el telefèric del Pic de Carroi. Enguany hi va haver una novetat: la recuperació de l’acte del robatori de les olles, una tradició ancestral de Carnaval en la qual els joves prenien les olles plenes de caldo de les cases. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT