PUBLICITAT

Uns 2.000 vehicles provinents de França entren al país en sis hores

L’accés esglaonat de turistes va permetre que no es formessin aglomeracions excessives als carrers i als comerços

Per Irene Mas Fàbrega

Clients fent cua en una botiga del Pas de la Casa
Clients fent cua en una botiga del Pas de la Casa | Jordi Pujol

El Pas de la Casa va rebre, ahir, els primers turistes francesos després que durant més de dos mesos la frontera amb el país veí romangués tancada degut a les mesures de seguretat adoptades en el context de la Covid-19. Des de les 5.00 hores de la matinada fins a les 11.00 h del matí, gairebé 2.000 cotxes ja havien accedit al país. 


La gent que pujava a Andorra comprava i tornava a marxar. Així, també pels volts de les 11 del matí,  1.200 cotxes dels 2.000 que havien pujat a primera hora ja havien tornat a creuar la frontera de baixada. Per tant, es van fer cues de cotxes de pujada i de baixada durant estones puntuals però no van ser significatives. A més a més, la pujada esglaonada de turistes a Andorra va permetre que no hi hagués aglomeracions excessives als carrers, a les botigues o a les terrasses dels bars i restaurants. 


En aquest sentit, la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, va considerar que el protocol que s’ha estat treballant des del comú i des del Govern per fer front a aquesta fase de desconfinament «ha estat un èxit. El missatge d’esglaonament per pujar al Pas de la Casa ha servit de molt perquè no hem vist aglomeracions». 


Per altra banda, Mas va considerar que «el fet que puguem obrir significa que estem en una situació sanitària molt bona i dóna esperances de cara al futur pel país sencer». Al seu torn, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va posar en valor que «volíem transmetre una imatge de país sa, que ha testat un 90% de la seva població i que transmet seguretat. Per nosaltres era molt important que al Pas aquest desconfinament fos tranquil i organitzat, i creiem que avui tothom està en confiança, tant els turistes com el teixit empresarial».


En aquest sentit, la cònsol major va fer referència a l’accés a la Jonquera quan els francesos hi van entrar per primera vegada després del temps de confinament: «Hem pogut evitar imatges com les del Pertús, que feien molta por a tot arreu. Ni els propis establiments volien viure una situació semblant. Per això hem treballat de manera conjunta i hem fet molts esforços per tenir els locals adaptats i per estar tots molt conscienciats».


Va afegir, també, que la setmana vinent es durà a terme una reunió per valorar peticions que s’estan estudiant i que el comú es planteja fer efectives «de seguida que es pugui», a banda de la d’ampliar les terrasses que ho sol·licitin de manera gratuïta. En aquest sentit, va explicar que els establiments interessats a aplicar la mesura en qüestió «han d’entrar una sol·licitud al comú» i aquest valorarà com adherir una zona més gran «garantint que l’aforament que no poden tenir a dins dels locals el puguin tenir a fora. 


Per altra banda, la ministra de Turisme va explicar que pel que es refereix a la decisió que ha de prendre el Govern durant els propers dies d’establir l’ús de la mascareta com a obligatori es tindrà en compte l’actuació de les persones andorranes i franceses durant els propers dies i a partir d’aquí es decidirà. Tot i així, va apuntar que prenent en referència l’actuació de la gent durant la jornada d’ahir, que va catalogar com a «responsable», «anem per bon camí». 


Finalment, Canals va afegir que de moment no es coneix la data perquè els andorrans puguin travessar la frontera i entrar a França. El Govern tampoc ha rebut resposta per part de l’Executiu espanyol. La ministra va apuntar, però, que «segueixen en estat d’alarma» i va descartar que se’n sàpiga res abans que surtin de la mateixa. 

Dispositiu policial

El Cos de Policia va desplegar, ahir, 40 efectius tant a la frontera d’Andorra amb França com als carrers cèntrics del Pas de la Casa. Segons van explicar els mateixos, pel moment el desplegament es mantindrà durant tot el mes de juny encara que es dimensionarà la necessitat del mateix en funció de l’evolució de l’entrada de turistes. «A la frontera s’hi han desplegat un total de 20 efectius, fet que significa que estem fent controls simultanis d’entrada de fins a 13 vehicles a la vegada». La resta estan desplegats per la parròquia i ahir no van haver d’actuar davant d’incidències tot i que van haver de controlar l’afluència de trànsit durant les primeres hores de la jornada. 


També van explicar que van rebre l’ajuda de la Gendarmerie sobretot a la duana: «Han habilitat dos carrils de sortida per fomentar que hi hagués certa fluïdesa per abandonar el territori nacional». A banda d’això, la policia francesa va estatrfent controls al seu territori per evitar que persones que viuen fora del radi de 100 quilòmetres del Principat entressin al país i per controlar que no hi hagués excés de compres d’algun producte.


Per altra banda, el cos es va cuidar de tallar alguns carrers per facilitar els passejos dels visitants. En aquest sentit, Canals va apuntar que «s’ha fet una gran feina des de la Policia, el Comú d’Encamp i la Creu Roja organitzant els carrers amb fletxes a terra i col·locant cartells que expliquen als turistes què s’ha de fer i com s’han de comportar».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT