PUBLICITAT

El moviment Ad.Hoc aposta per un canvi de model de país

Les línies d’actuació es vertebren a partir de tres eixos: medi ambient, economia i societat

Per Irene Mas Fàbrega

Presentació del moviment ciutadà Ad.Hoc.
Presentació del moviment ciutadà Ad.Hoc. | El Periòdic

El moviment ciutadà Ad.Hoc es va presentar, ahir, amb l’objectiu de cridar l’atenció de la ciutadania i fer-los arribar les línies d’actuació a partir de les quals volen articular canvis al país a nivell medi ambiental, econòmic i social. La vocal, Diana Torra, va expressar, en aquest sentit, que «l’objectiu és oferir un manifest de canvi a Andorra a partir de diferents punts. Gent individual i apolítica ens hem unit per encarar un nou model a nivell econòmic, social i medi ambiental. Tenim un objectiu comú que és estimar Andorra. Això seria el que ens defineix a tots. Sortim amb força i cridem a tota la població perquè volem un canvi i que s’uneixin a nosaltres. Volem accions de veritat. Sabem que hi ha molta gent que creu com nosaltres i volem canviar les coses. Vam pensar crear un moviment de reflexió i d’elevar la consciència ciutadana. La societat està avançant molt ràpid igual que la destrucció. Per això, hem d’actuar ja».


En la mateixa línia, la vocal va constatar que les propostes d’actuació del moviment ciutadà es basen en la valorització de la qualitat de l’entorn i la relació de la mateixa amb l’afectació a nivell de salut, tenint en compte que «és un bé comunitari que hem de gestionar de manera respectuosa erradicant els excessos i els abusos»; la proposta d’implantació d’un model d’agricultura sostenible, d’impuls del consum local i de creació d’horts urbans familiars i de granges escola i la creació d’un nou model d’enfoc per l’habitatge del país, que sigui «constructiu i racional, digne no per vendre i especular, sinó amb la rehabilitació d’edificis antics com a epicentre i valorant, també, la nostra arrelada construcció de muntanya». En aquest sentit, va posar en valor que el paper de la ciutadania és important: «Volem ciutadans actius i reflexius, amb una sinergia positiva entre governants i població». Així, va explicar que tothom qui vulgui donar suport al moviment, que té caràcter assembleari, o que vulgui fer-los arribar informació o propostes d’actuació, pot posar-se en contacte amb l’organització a través de les xarxes socials i del correu electrònic.

Medi com a única garantia pel país

El biòleg Marc Mossoll, integrant del moviment Ad.Hoc, va posar en valor que «el nostre patrimini natural va sent expoliat». En aquest sentit, va considerar que «el medi ambient és l’única real garantia del país per un futur a mitjà i llarg termini. Si no el malmetem el nostre entorn és una font de riquesa amb la que sempre podem comptar i la única». En la mateixa línia, va aportar que «és un bé comunitari dels habitants del present i també del futur i no una font d’ingressos d’uns quants. Existeixen lleis i sancions que potser cal revisar en relació als crims contra el medi i sobretot assegurar-se que tothom les compleixi». Finalment, va considerar que «la massificació només porta a la destrucció del nostre entorn».

Agricultura de proximitat

Pel que es refereix a l’agricultura i a la ramaderia, Jordi Deu, enginyer, va explicar que el moviment ciutadà Ad.Hoc aposta «per una agricultura i una ramaderia de proximitat, enfocades a la producció de serveis ambientals a la comunitat» en relació amb els efectes del tancament de fronteres durant el confinament per la pandèmia: «s’ha posat en evidència la nostra fragilitat en quant a seguretat alimentaria. Penso el que ens podria passar en condicions similars però amb l’afegit de la ruptura d’estocs a la cadena alimentaria d’Espanya i França. No és cap secret que les millors terres de conreu les hem destinat a l’urbanisme, bescanviant sobirania alimentaria i entorn natural per creixement poblacional i econòmic». 

Rehabilitació de vells edificis

Finalment, Claude Benet va explicar que la organització Ad.Hoc considera que «l’equilibri del país» en l’àmbit immobiliari «està en risc des de fa anys». Per això, proposen «rehabilitar vells edificis, que s’adeqüin les mesures mediambientals a fi d’estalviar energia, construir murs vegetals, salvaguardar els edificis antics i fer conèixer la seva història». Per altra banda, va valorar la possibilitat d’«edificiació de centres sociosanitaris tenint en compte que la població andorrana s’està envellint».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT