PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els assessors fiscals reclamen que els tributs no superin el 25% del PIB

L’associació indica al Ministeri de Finances que «s’està molt al límit» de mantenir un sistema fiscal competitiu

Per Andreu Rubert

Imatge d’arxiu d’una de les vidrieres de les portes accés a l’edifici d’Administració tributària.
Imatge d’arxiu d’una de les vidrieres de les portes accés a l’edifici d’Administració tributària. | Tony Lara

L’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) recomana al Govern suavitzar el calat de la proposta de modificació per part de l’Executiu en la imposició directa per tal de no superar el llindar del 25% del PIB per tenir un règim fiscal competitiu. El vicepresident de l’AATF, Marc Vilallonga, va declarar que «hem d’intentar a escala global que no se superi el 25% del PIB, en països com Irlanda està al 23%. Cal que el Govern ho tingui present perquè estem molt al límit». En aquest sentit va subratllar la importància de «mantenir un sistema fiscal competitiu, com a vector de creixement i d’obertura econòmica». En aquesta línia Villalonga va aclarir que tot i que la proposta de modificació no afecta al tipus nominal del 10%, la finalitat d’aquesta és «incrementar la recaptació a través dels efectius de totes aquestes figures impositives directes». En aquest sentit el vicepresident va sintetitzar que «aquestes modificacions legislatives faran que de les societats que generen benefici moltes acaben tributant».

Des de l’AATF assenyalen que «la proposta afecta els tres impostos directes i essencialment el que persegueix és revisar les deduccions existents en el marc de la imposició directa». Vilallonga va manifestar que «el tipus nominal no s’acaba pagant mai perquè tens deduccions, però si te’n vas als efectius amb aquestes modificacions, hi haurà un gruix d’empreses que ara sí que podrien veure’s afectades si continua tal i com està». El vicepresident també es va pronunciar sobre el moment de la proposta, i va declarar que «tenint en compte en la situació que estem de postpandèmia i que estem començant a recuperar-nos econòmicament d’aquesta crisi, el que aconsellem és ser prudents», i va afegir que «si s’ha de tirar endavant ara, que sigui el més suau possible o que no tingui efectes fins al proper exercici», ja que «just ara hi ha empreses que comencen a respirar i no és moment de fer-les minvar».
Pel que fa a les conseqüències a futur d’aquesta reforma, segons Vilallonga seran que «les empreses que actualment estan pagant impostos, en eixamplar-se la base de tributació i en limitar-se aquestes deduccions, tot i tenir beneficis acabaran pagant». En aquest sentit, el membre de l’AATF va comentar que l’objectiu del Govern és clar, i no s’han amagat a l’hora de fer-lo públic, ara per ara «el que han plantejat és d’un calat molt profund».
D’altra banda, respecte a com es plasmarà la reforma en les diferents empreses del país, des de l’AATF assenyalen que es veurà reflectida sobretot «en matèria de despeses financeres o per amortitzar inversions», tal com va explicar Vilallonga, i va matissar que «aquestes són les que fan més mal a l’àrea de les inversions», per tant «és on principalment van dirigides les nostres recomanacions sobre revisar les deduccions». El directiu de l’AATF va reiterar que «el que hem demanat és que aquest percentatge no sigui tan dur en aquestes deduccions sobretot en els entorns que es veuran més afectats». A més, també va manifestar que des de l’Executiu «volen proposar introduir unes noves deduccions per totes aquelles que inverteixin en innovació o en el mecenatge social», les quals va considerar que «són interessants».

Vilallonga va manifestar que «vam tenir accés previ a la proposta per part del Ministeri de Finances», afegint que «les nostres observacions anaven totes dirigides a suavitzar aquestes propostes de modificació legislativa en els imposts directes per reduir el seu impacte». El vicepresident va afegir que «també vam fer arribar al Govern unes aportacions tècniques sobre la reforma per millorar-la», com són: «contradiccions de la mateixa llei o temes d’interpretació». Però en aquest sentit el membre de l’AATF va aclarir que «no tenim retorn encara de com quedarà finalment aquesta proposta de modificació; no sabem si tot el que els vam traslladar ho tindran en compte». Finalment des de l’AATF creuen que el que està fent l’Executiu amb aquest anunci sobre la proposta de modificació és «sondejar sobre la seva afectació i veuran  en el futur si decideixen posar limitacions», va comentar Vilallonga. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT