PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Executiu crea un pla contra la victimització secundària

L’Institut Andorrà de les Dones nomenarà els membres enguany

Per Lídia López

Una assistent a la concentració pel Dia internacional de la dona, el 2021.
Una assistent a la concentració pel Dia internacional de la dona, el 2021. | SFGA / JAVILADOT

El Govern ha elaborat el Pla integral sobre la victimització secundària, un document de bones pràctiques adreçat a tots els professionals que estan implicats en l’atenció de la violència de gènere. Aprofitant la roda de premsa en coincidència amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, van presentar aquest pla, que també es fa extensiu en la intervenció de situacions que impliquen altres col·lectius vulnerables com les persones amb discapacitat, els nouvinguts al Principat, la infància, l’adolescència, la gent gran, o que siguin Lgtbiq+.

La finalitat d’aquesta guia és, tal com va detallar Porras, «evitar les males praxis que es poden donar per falta de coneixement als diferents departaments, i que provoca que una víctima, a més de patir la violència de gènere, trobi que les institucions no ho acabin de fer bé». El text es farà arribar ara als diferents agents que intervenen en aquests casos per tal que, a partir de l’any vinent, es puguin iniciar «formacions específiques» amb els departaments concernits. En una línia similar, Pallarés també va explicar que el ministeri que encapçala està acabant d’elaborar una guia de bones pràctiques adreçada als mitjans de comunicació. En aquest cas, l’objectiu del recurs és que el tractament de les notícies que tenen a veure amb les víctimes de gènere es facin «amb el màxim respecte».

Aquest document emana de la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. Però en la mateixa llei queda recollida la creació l’Institut Andorrà de les Dones (IAD), «amb la missió fonamental de promoure la participació de les dones en la vida política, cultural, econòmica i social en igualtat de condicions i d’oportunitats que els homes, així com prevenir i eliminar les discriminacions per raó de sexe». Al voltant del mateix, Pallarés va compartir ahir que, el que queda d’any, «ha d’estar declarat el comitè executiu» de l’IAD. «Estem treballant perquè els nomenaments es facin de pressa i tenir-ho enllestit abans que acabi l’any, i així, l’Institut Andorrà de les Dones sigui una realitat», va refermar la ministra. Les persones que componguin el comitè executiu de l’IAD han de ser designades: una pel Consell General, una pel cap de Govern, una pels set comuns, i una per les entitats feministes del país.

De fet, la titular d’Igualtat va indicar que en la partida pressupostària del 2023 ja s’han reservat 98.000 euros per a aquesta institució, que hauran de servir perquè l’IAD tingui una ubicació pròpia –com a organisme independent de les institucions públiques que ha de ser–, així com per tenir capacitat econòmica per tal de poder accedir als recursos necessaris. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT