PUBLICITAT

Andorra la Vella

Bartumeu lamenta que l’acord d’associació ha passat «a fer por»

SDP insisteix que manca informació i critica que s’està teixint com un ultimàtum

Per Lídia López

Elisabet Zoppetti Jaume Bartumeu, ahir.
Elisabet Zoppetti Jaume Bartumeu, ahir. | El Periòdic

«En pocs anys, passem de la negociació d’un acord d’il·lusió a un que fa por». Amb aquestes paraules, el president de Progressistes-SDP i excap de Govern, Jaume Bartumeu, va alertar ahir al voltant del procés que s’està seguint en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per part del Govern. Una negociació que va titllar de poc transparent per la manca d’informació que, segons va assegurar, coincideix en trobar la població.

«Sempre he dit que Europa no és el problema, sinó el solucionador de moltes qüestions», va posar de manifest Bartumeu, incidint que va ser en el seu mandat que es van fer els primers passos per a un acostament amb la UE. «Però, per on passem? Han passat molts anys i la gent no té informació», va reclamar el president de Progressistes-SDP. En concret, Bartumeu va posar l’accent en el fet que s’han rubricat alguns annexos que ja contenen capítols en relació amb la lliure circulació de persones i que també permetrien la instal·lació a Andorra d’entitats financeres estrangeres, i al voltant de tot això «no se’n parla i sembla que no se’n vol parlar».

No obstant això, des de la formació reiteren que, aleshores, «és una contradicció que s’anunciï que en pocs mesos l’haurem de votar en un referèndum», si, d’altra banda, «el cap de Govern apunta que hi ha molts aspectes sobre els quals no podien informar perquè no s’havien negociat». 

Per tot plegat, des de Progressistes-SDP consideren que les expressions efectuades tant per part del cap de Govern, Xavier Espot, com del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, «advertint sobre que cal anar amb compte en no votar a favor perquè gairebé ens caurien les set plagues d’Egipte al damunt», és a dir, constituint-se com un ultimàtum, suposen una «molt mala manera d’encarar la negociació».

Aquestes declaracions es van donar en el marc d’una roda de premsa on el dirigent de Progressistes-SDP va insistir en la seva voluntat de, com en el procés constituent del 1992, obtenir un acord polític entre diverses forces. Per aquest motiu, des de la formació s’està treballant per assolir una «confluència de consens transversal», que pugui unir la mateixa SDP amb Demòcrates i el Partit Socialdemòcrata. «La nostra feina en les pròximes setmanes serà aconseguir un acord polític nacional. I si no, buscarem la confluència amb altres formacions», va refermar Bartumeu, que novament, va descartar presentar-se en solitari per «no sumar una candidatura més al festival de llistes». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT