PUBLICITAT

Sentit comú sense omplir

LUÍS DEL VAL

Vaig acabar la setmana passada amb un enorme remordiment de consciència, al no haver advertit que un dels més greus problemes que havia de resoldre aquest país era l'etiquetatge de les ampolles d'oli dels restaurants. Què ruc no haver-me adonat de tan transcendent assumpte, que quedarà solucionat, no sé si amb una ordre ministerial o amb un reial decret .

El brillant cervell governamental, que va donar amb la fi dels nostres problemes, no ha pensat en dos aspectes: A) que les ampolles que no es poden tornar a omplir es poden omplir, i B ) que l'oli de la taula pot ser verge extra, però l'oli amb el que ens estan fregint les patates, al pitjor, no. ¿Nomenaran un inspector de cuina, amb un tas -olis per certificar-ho? ¿I de la incomoditat d'amanir l'amanida amb una ampolla, en lloc de fer-ho amb una oliera, ho arreglarà el Govern amb alguna altra idea?

Aquesta obsessió dels governs per fer-nos feliços, cada dia ens deixa menys espai. Em vaig passar diversos anys de vida professional, visitant camerinos de sales de festes, i he vist més garrafons de ginebra i whisky a l'engròs que ximples contemporanis, i mira que he vist al llarg de la vida. Omplir una ampolla de la millor ginebra del món amb una altra procedent d'una garrafa és el més senzill del món, perquè hi ha a la venda uns aparells dissenyats exclusivament per a això, i qui diu ginebra, diu whisky o oli .

Hi va haver una ministra que volia prohibir les hamburgueses, i fa poc van estar a punt de posar un impost especial a les begudes ensucrades. Mentrestant, es venen bosses de patates fregides, que diuen que s'han fregit amb oli vegetal, i sota aquesta bucòlica denominació, pot camuflar l'horrible oli de palma, a més de que l'oli d'oliv, que jo sàpiga, no és mineral .

El que no es pot tornar a omplir és el sentit comú. Si el sentit comú s'ha escapat del cervell i queda una escassa quantitat, ja és impossible omplir-lo, i molt menys a certes edats. És llavors quan apareix l'entusiasme protector i paternalista, que ens obligarà a amanir l'amanida amb una ampolla etiquetada , i el contingut correspon al que compte l'etiqueta , depenent de l'honestedat del restaurador . Això sí , el de la ideíca està convençut que ha salvat Espanya .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT