PUBLICITAT

Carnestoltes

Aquest any el Carnaval per a mi va començar divendres amb la Penjada de Sa Majestat el Carnestoltes a Andorra la Vella-Les Escaldes i acabarva dimarts amb la Cremà del Carnestoltes a la plaça Guillemó.

Però, entre aquests dos dies vaig gaudir, dilluns de Carnaval, del Carnestoltes d’Ordino que cada any va aportant més novetats a la seva representació del Judici dels contrabandistes que aquest any es va celebrar per quart any consecutiu, ja que es va recuperar per primera vegada el 28 de febrer de l’any 2017, i esperem que s’animin a continuar molts anys més representant aquesta divertida farsa.

Enguany, la plaça estava plena de gent i lluïa un sol preciós que acompanyava per crear un bon ambient de festa a l’espera de la sentència condemnatòria de culpabilitat que van emetre, sense cap mena de dubte, ja que l’absolució no era una opció, els jutges.

La representació va començar amb un ball realitzat només per homes que introdueix de seguida els comentaris dels dos jutges, mitjançant la lectura de la Gaseta ordinenca, amb la crítica en un to satíric i humorístic dels fets més rellevants d’aquest any com, per exemple, el tema del vial de la Massana, el possible descens en canoa per a la festa major de Sornàs, el telefèric de Carroi o l’hotel Casamanya i l’arribada dels carabiners i els contrabandistes. Entre les novetats d’aquest any va aparèixer al mig dels parlaments dels jutges una tal Marieta de cal Torné de la Cortinada, em sembla que van dir, carregada (o carregat, perquè en realitat era un home disfressat de dona) de fills als quals ni tan sols pot mantenir. Més tard, quan els contrabandistes buiden els seus farcells aquest personatge i els seus fills passaran arreplegant tot el que puguin a amagades dels jutges provocant les rialles del públic.

Però, la novetat més important, sense cap mena de dubte, va ser la recuperació d’altre acte tradicional del Carnaval: el robatori de les olles. Aquest robatori va ser executat per dos dels afamats contrabandistes que es van escapolir del judici fins que tornen carregats amb una olla que han robat i que fan olorar a algunes persones del públic i als jutges. Un carabiner que els persegueix durant tota la seva malifeta és qui els obliga a tornar a la plaça per continuar amb el judici en el qual són finalment condemnats a ballar el tradicional ball del contrapàs amb els carabiners i els assistents abans d’anar a complir la sentència a la presó.

Al finalitzar, tothom va poder gaudir del brou i la carn d’olla de Carnaval que com cada any va oferir l’Hotel Babot acompanyat de vi i coca massegada per a les postres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT