PUBLICITAT

El virus econòmic

Aquest dilluns hem viscut una jornada negra als mercats borsaris de tot el món amb descensos que han arribat a superar el 7% en una sola sessió. Ha estat la pitjor sessió borsària a Europa des de la votació del Brexit. També s’ha ressentit –i de quina manera– el preu del petroli Brent que en un sol dia ha perdut més del 20% del seu valor i es pagava a uns 35 $ el barril.

Aquestes dues informacions que per a molts ens poden quedar molt lluny són dos símptomes claríssims que el coronavirus comença a sacsejar l’economia mundial, molt més del que molts esperàvem i, per descomptat, amb una afectació molt més acusada que altres virus anteriors com el SARS o el MERS.

Ja són més de 100 països els que han notificat com a mínim un cas d’aquest virus. Mentre a la Xina sembla que el més greu ja ha passat, les informacions que arriben és que cada dia els nous casos són menors, ara el focus s’ha situat sobre Europa. Especialment entre els nostres països veïns i propers. Així, tenen més de mil casos diagnosticats Espanya i França; mentre que a Itàlia la situació és molt més delicada amb una àmplia regió amb ordre de confinament que abasta a uns 16 milions de persones.

A partir d’ara, caldrà veure com reaccionen les potències d’occident al coronavirus. És evident que en matèria econòmica tenim per endavant i a molt curt termini una important davallada de l’activitat econòmica. El que caldrà saber és si aquesta s’allarga durant molt temps. Les accions per lluitar contra l’expansió del virus passen irremeiablement per la limitació del moviment de les persones, per evitar concentracions massives –a Barcelona s’ha posposat la marató fins a l’octubre–, i, com ja hem vist a les notícies, el tancament de serveis públics no essencials que impliquen fluxos i concentracions d’individus, com ara escoles, universitats, residències de dia de la gent gran…

Pel que fa a Andorra, de moment, seguim en una situació allunyada de mesures extremes. Hem tingut (fins ahir a la tarda), un cas confirmat i diverses situacions de sospita que sortosament han resultat negatives per al Covid-19. Tot i això, és evident que la situació dels nostres veïns ens acabarà afectant però caldrà veure en quina mesura.

Les previsions dels epidemiòlegs indiquen que el coronavirus encara tindrà unes setmanes de forta expansió per començar a reduir-se en uns dos mesos aproximadament, ja que la calor dificulta la seva propagació. En aquest aspecte, també s’haurà de valorar l’efectivitat de les mesures que prenguin les autoritats per evitar més contagis.

Seguirem expectants i amatents a l’evolució d’un coronavirus que ha posat en escac a tota l’economia mundial. Tots hi sortirem perdent, només falta saber quin número posem darrere del signe negatiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT