PUBLICITAT

Efectiu o targeta

Actualment, cada vegada es paga més amb targetes que en efectiu. Ambdues maneres de realitzar els nostres pagaments tenen els seus partidaris i detractors. En el meu cas, no m’agrada portar gaire efectiu. Així que gairebé sempre porto només el just per a petites despeses puntuals, un cafè, un entrepà, etc., ja que al comerç també pago ja fa molts anys amb la seva pròpia targeta. Però crec que és més una qüestió de comoditat.

Però quan del que es tracta és d’estalviar, no és el mateix pagar d’una manera que d’una altra ja que s’afirma que depenent del mètode de pagament que utilitzem tindrem un control més gran o més petit de les nostres despeses.

Per tant, el major avantatge de pagar en efectiu és que les nostres despeses s’hauran de limitar a la quantitat de diners que portem a sobre. Aquesta opció és interessant per a aquelles persones que no són capaces de resistir-se a fer compres o despeses compulsives que fan malbé el seu estalvi diari.

Entre els desavantatges d’aquest tipus de pagament hi ha el fet que en portar molts diners en efectiu hi ha un cert risc de robatori i, a més, si algú paga amb els diners que ens ha robat és impossible rastrejar qui ha efectuat el pagament.

Per altra banda, les targetes de crèdit i de dèbit continuen sent per a molts de nosaltres un focus d’inseguretat i descontrol de despeses. Però, això ho podem evitar, per exemple, establint límits de compres diàries. A més, les targetes ens permeten saber qui ha efectuat un càrrec en un moment determinat i, fins i tot, algunes ens proporcionen protecció en incloure assegurances de robatori, frau, viatge, etc.

Per això, és important saber diferenciar entre una targeta de crèdit i una de dèbit. Amb la primera disposem d’un crèdit amb el qual els pagaments es fan normalment a final de mes sense interessos i no acostumem a ser conscients del que hem gastat fins al moment del pagament. Això podria posar en perill tot el nostre pressupost familiar en cas de fer servir el crèdit de una manera indeguda. Per contra, a les de dèbit, el càrrec s’efectua en el mateix moment de la compra, de manera que sempre sabem quin és el nostre saldo disponible per a realitzar despeses.

El principal inconvenient de les targetes bancàries és que actualment encara no estan acceptades a tots els comerços, sobretot si es tracta de petites compres com, per exemple, el diari o el pa. Però, estic gairebé segura que, en un futur no molt llunyà, serà possible pagat tot amb targeta, encara que mentre això arriba, el més aconsellable és portar sempre, per si de cas, una mica d’efectiu a la cartera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT