PUBLICITAT

Núria Prenafeta Coach i consultora de desenvolupament del talent

NÚRIA PRENAFETA: «Deixar de fumar és voler i no tant una qüestió de fe»

Núria Prenafeta
Núria Prenafeta
Oblida’t del tabac: dos mètodes eficaços per vèncer l’addicció, és el leit motiv que va portar ahir a la coach i hipnoterapeuta, Núria Prenafeta, a presentar les eines per facturar amb èxit el neguit que, per molts, resulta el fet de deixar de fumar. És consultora de desenvolupament del talent, experta en psicoteràpia i hipnosis ericksoniana, preparadora verbal i mental per l’alt rendiment. 
 
–En què consisteix la ‘hipnosis ericksoniana’?
–El gran objectiu és aconseguir que el receptor aconsegueixi entrar en un estat d’atenció focalitzada en un punt, que entri en estat de trànsit a través de l’ús adequat del llenguatge i la conversa. A través d’aquesta hipnosis, la persona pot resoldre algunes qüestions que té pendents com pors, fòbies, addiccions o traumes. Fem que la seva part racional descansi i busquem els recursos de la part inconscient, que és on es gestionen els nostres problemes.
 
–Una de les gran addiccions de la societat és el tabac.
–Absolutament. La nicotina és una droga, però les restes duren al cos quatre dies. Quan ha passat aquest temps, si ja no tens la substància al cos, un es pregunta perquè encara es tenen ganes de fumar. És perquè genera una addicció psicològica que la provoca algunes de les substàncies tòxiques que hi ha al tabac. Aquesta addicció fa creure al nostre inconscient que el tabac li aporta tranquil·litat, benestar i plaer.
 
–I en realitat, no és així.
–No, clar que no. El tabac està pensat perquè es necessiti quan no es té. Com que la gent fuma en moments de plaer, d’oci, de descans i agradables, l’inconscient pensa que, en un moment així, necessita la cigarreta i fa aquesta connexió. 
 
–Però hi ha casos a l’inversa. Gent que fuma perquè està nerviosa.
–Clar. És el mateix. El tabac també et fa creure que et calma quan estàs neguitós però, en realitat, el que fa és programar-te perquè estiguis nerviós quan no fumes. Et crea falses creences i l’addicció psicològica de la que et parlava. La major part de fumadors viuen en el pensament de «vull deixar de fumar, però no puc» i com que aquest hàbit està arrelat a l’inconscient, la hipnosis et permet bussejar en ella per tallar els ancoratges i les falses creences de necessitar fumar.
 
–El repte és que la persona deixi de fumar sense esforç.
–Sense dubte. Amb aquesta teràpia aconseguim que la gent arribi a un nivell tan profund que, sense cap esforç, no es que deixi de fumar, és que deixi de tenir ganes de fer-ho. 

–Diuen que una persona s’engreixa si deixa de fumar.
–Quan deixes aquest hàbit no li dones al cos aquesta dosi de suposat plaer i l’inconscient el busca d’altres maneres, amb xocolata, galetes o patates fregides. Clar, en el moment que es substitueix el tabac per menjar, la gent tendeix a engreixar-se. Això sí, si es deixa de tenir ganes de fumar, no hi ha cap motiu per agafar pes, perquè no es té la necessitat de buscar aquest plaer. Hi ha molt casos de gent que, fins i tot, s’acaba aprimant.
 
–La voluntat per aconseguir-ho és innegociable.
–No és tant una qüestió de fe, és més de voler. La gent que explica la seva pròpia experiència és un testimoni molt potent de cara a la gent més reactiva. És cert que la hipnosis és molt respectuosa amb les persones i si un no vol aconseguir un canvi, jo, com a terapeuta, no tinc un poder sobre el client. Com a coach, sí que puc fer preguntes que ajudin a trobar les respostes adequades per decidir què és el que necessites i puc aconseguir que creixi el nivell de voluntat. 
 
–I no tots ho fan.
–Vaig llegir en un article que a Espanya, amb els propòsits del nou any, milions de persones han decidit deixar de fumar i que es calcula que només un 5% ho aconseguirà. A Europa no es té la cultura de demanar ajuda quan es tenen problemes d’àmbit psicològic o emocional.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT