El mobbing és la nova forma de maltractar les dones que s'estén
- L'ADA atén 101 dones en el que va d'any, la majoria es queixa de problemes laborals i econòmics
ESCALDES-ENGORDANY
- Una dona travessa un pont, sola. L'aïllament és una característica de les víctimes d'assetjament Foto: ÀLEX LARA
L'Associació de dones d'Andorra (ADA) atén un centenar de dones en el que portem d'any, de les quals 72 es van entrevistar amb l'Associació. Elvira Geli responsable d'assegurar el servei d'atenció a la dona maltractada 24 hores al dia, va explicar ahir que «aquest any només hem tractat tres casos per maltractaments, dos els vam derivar de seguida al ministeri de Salut i Benestar Social que té més mitjans que nosaltres i fa una gran tasca, mentre que l'últim el vam seguir nosaltres en ser avisades de nit». Si tres casos de maltractament poden semblar un nombre anecdòtic, Geli va insistir de seguida en què no es pot tolerar ni un sol cas de maltractament, i va lamentar que «avui assistim a una nova forma de violència que és el mobbing que la dona pateix al lloc de treball».
La portaveu de l'ADA va argumentar que «en els últims anys hem notat un augment significatiu de les dones que ens demanen ajuda ja sigui perquè no arriben a finals de mes, ja sigui perquè ens demanen si els podem aconseguir una altra feina». El perfil gairebé sempre és el mateix, són dones soles que tenen fills a càrrec i que no saben a qui recórrer.
més Mobbing / La responsable d'atendre i socórrer les dones en situació de perill de l'ADA, va explicar que «el mobbing laboral augmenta i no sabem si el podem catalogar com a maltractament però entenem que és un maltractament psicològic que sovint requereix una atenció psicològica o fins i tot psiquiàtrica». I va afegir que «lamentablement no se'n parla però hi és». A més, és va mostrar convençuda de que en el món empresarial, la dona encara és una presa fàcil en comparació amb l'home. «Els empresaris s'atreveixen més a pressionar una dona que un home». I va tornar a insistir en que «no sabem com emmarcar el problema perquè no tenim les eines necessàries per poder-hi respondre». Geli va argumentar que «si davant una víctima de maltractaments físics sabem què cal fer i on adreçar-la, per a la dona que pateix assetjament al lloc de treball és més complicat». I va reiterar que «entrevistem noies i dones que han d'acabar sotmetent-se a tractament psiquiàtric perquè cauen en depressió pel tracte vexant i discriminatori que reben a la feina». Si l'assetjament laboral augmenta els problemes econòmics de les dones, sobretot quan es tracta de famílies monoparentals, també. Moltes no s'atreveixen a moure's del lloc de treball o a fugir del maltractador per por de perdre uns ingressos vitals per tirar endavant els fills.
No obstant això, també hi ha parelles que passen per la mateixa situació, «perquè un dels dos perd la feina o senzillament una de les feines que els permetien arribar a finals de mes», va apuntar Geli. I va lamentar que «nosaltres no els podem oferir ajuda econòmica, tampoc és la nostra missió, però assessorem i intentem adreçar aquestes persones als serveis que poden donar resposta a la situació dramàtica que estan travessant».
atenció 24 hores / Geli fa anys que s'ocupa d'atendre i socórrer les dones que estan en situació de risc, sobretot quan estan fugint d'un maltractador. I va recordar que «oferim atenció les 24 hores, mentre que els serveis del ministeri de Salut i Benestar, no». De fet, aquest és l'únic punt amb el qual l'ADA està en desacord amb el ministeri perquè no sempre les víctimes tenen prou enteresa per trucar a la Policia i explicar el què ha passat. En canvi, «els és més fàcil comunicar amb un civil que els acompanya després en els passos que han de fer prop de la Policia o la Batllia».
Per a més informació consulti l'edició en paper.