PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Junts vol que el director del SAAS exerceixi només en la salut pública

Gili creu que el ministeri de Salut ha de «liderar» el sistema sanitari

Per IMAR MARTÍNEZ

Pere López i Rosa Gil davant l’entrada de l’Hospital de Meritxell, ahir.
Pere López i Rosa Gil davant l’entrada de l’Hospital de Meritxell, ahir. | TONY LARA
La número dos de la llista nacional de la coalició progressista formada pel PS, els Verds, IC i Independents, Rosa Gili, va tractar ahir davant de l’Hospital de Meritxell les propostes de la formació que defensa en relació al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que ha de tenir un funcionament «més eficient, menys costós i més transparent».
 
Segons Gili, «en els darrers quatre anys el director del SAAS no hi ha donat una dedicació plena» perquè ha combinat el seu càrrec dins la sanitat pública amb un d’extra també dins la privada, i va afegir que la feina que ha de fer «és prou important com per a dedicar-hi el màxim de temps possible». Per aquest motiu, la coalició liderada pel PS proposa que el director és dediqui únicament i exclusiva a la seva fina dins el SAAS, i que el lideratge del sistema sanitari públic sigui sempre del ministeri de Salut. D’aquesta forma, segons Gili, «guanyarà en eficiència i pot permetre reduir despeses». 
 
Auditoria general / Per reorganitzar el SAAS, Junts considera que una de les primeres coses que cal fer és una auditoria general per «optimitzar recursos», perquè «durant molt de temps hi ha hagut molts costos que s’han repetit». Sobre el fet de voler un sistema més transparent, Gili va afirmar que «s’han de reduir moltes de les contractacions directes que s’han fet i que no estan justificades». 
 
La coalició progressista vol fer una revisió de la Llei general de la sanitat perquè segons ells «s’han de fer controls de qualitat, de quantitat, definir les competències i acreditar els centres i els professionals amb els quals hem de treballar». 
 
Segons Gili «hi ha una pèrdua de confiança en la sanitat palpable als carrers». La número dos de Junts va elogiar, això sí, la feina feta pels professionals. Andorra només disposa d’un hospital amb el seu departament d’Urgències i, segons Gili, hi ha «disfuncions i cal optimitzar per a què no hi hagi saturació en el servei mitjançant la regulació i la direcció dels pacients». 
 
Una de les possibilitats que contempla la formació per «descongestionar» Urgències i «guanyar en qualitat» és la de crear una atenció centralitzada de visites a domicili «per a tots aquells pacients que ho necessitin». A més, Gili va afegir que ««també ajudaria millorar la comunicació i la coordinació amb tota la medicina privada i també amb els actors sanitaris». 
 
El departament de Traumatologia també ha disminuït notablement el número de pacients i Gili creu que «en un país on es fan tants esports de muntanya, ha de tornar a ser un referent». Per això, cal «auditar i plantejar-se per què s’envia cada vegada més gent a fora». 
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT