Andorra la Vella
El Govern compareixerà el dilluns davant la comissió especial
Cinca assegura que, a finals de 2015, el límit d’endeutament es mantindrà en 914 milions
El cap de Govern, Toni Martí, va confirmar en la sessió ordinària al Consell General que una part de l’Executiu –ell mateix, Jordi Cinca i Gilbert Saboya– compareixerà el proper dilluns 23 davant la comissió especial per a la vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera.
Aquest és el resultant de la pregunta formulada del president del grup mixt, Pere López, on accentuava la manca de feedback amb el Govern envers aquest tema i la poca informació que la comissió ha aconseguit recaptar en el tema BPA. Martí va apuntar a López la intenció del socialdemòcrata de voler «sempre pol·lemitzar amb aquest tema» i la disposició del Govern de comparèixer dilluns «amb tot l’ànim de respondre qualsevol pregunta», perquè «no tenim res a amagar». Així, Martí, a banda de confirmar la data de la compareixença, va demanar al síndic general, Vicenç Mateu, que garanteixi la privacitat de la comissió especial. En un comunicat emès a la tarda, el cap de Govern va demanar al síndic «que faci el necessari perquè la informació de la comissió no es faci servir en contra dels interessos nacionals» i va requerir que la trobada «no pugui ser utilitzada per a finalitats diferents als seus objectius». Abans, però, López va insistir en que l’Executiu ha endarrerit aquesta compareixença «perquè l’interessava» i que «ha fet tot el possible per no lliurar la documentació ni el contracte amb PwC».
Precisament, sobre PricewaterhouseCoopers el conseller liberal Jordi Gallardo va preguntar sobre la modalitat de contractació dels treballadors de l’auditora. El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar que l’INAF, que ha contractat PwC, ha presentat al departament d’Immigració 104 comunicacions de contractes de curta durada (un màxim de 30 dies naturals) i 138 sol·licituds d’autoritzacions de treball temporal (55 de les quals corresponen a treballadors que han superat els 30 dies establerts i 83 a treballadors que ja se sabia que passarien dels 30 dies). De tots els contractats, encara en queden 56 al país. Gallardo va considerar que «el procediment de contractació s’ha fet a la lleugera» i que s’ha obviat el que diu la legislació com, per exemple, «no se’ls ha exigit el certificat d’antecedents penals». Espot es va defensar al·legant que la Llei qualificada d’immigració permet algunes flexibilitats.
Límit d’endeutament/ D’altra banda, Gallardo també va mostrar la seva preocupació per «l’increment descontrolat de l’endeutament de l’Estat» i va apuntar que aquest deute ha passat «dels 767 milions del 2011 als 925 milions del 2015». El ministre de Finances, Jordi Cinca, va sortir al pas i va remarcar que aquesta xifra ve donada pel pagament de les obres del túnel de les Dos Valires i de la desviació de Sant Julià, uns deutes «que ens vam trobar». A tot això, Cinca va afirmar que preveuen tancar l’any 2015 amb endeutament formalitzat igual al tancament dels dos darrers exercicis, és a dir, de 914 milions d’euros.
Pla de pensions/ La consellera de PS, Rosa Gili, es va mostrar especialment bel·ligerant en aquest tram de la sessió, el de les simulacions de les pensions de la Funció Pública. Gili va parlar de «covardia del Govern de DA que s’amaga darrera de fórmules rares i deixa en la cuneta als seus treballadors» i va afegir que «no hi ha cap garantia que la pensió sigui la que surt a les simulacions».
Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata, Gerard Alís, va retreure a l’Executiu la demora en el desplegament de la Llei d’aquest pla de pensions, que va considera un menysteniment i una falta de respecte cap als funcionaris, i Cinca, com a rèplica, va anunciar que està previst que dimecres 25 s’aprovi finalment el reglament regulador de la comissió de seguiment del nou pla de pensions de la Funció Pública.
Pla Nacional de Salut 2020/ També va rebre fortes crítiques per part de la bancada socialdemòcrata el Pla Nacional de Salut 2020, un «text genèric, buit d’accions concretes, que no especifica res i ha estat qualificat per alguns de dictatorial», va assegurar Gili. La titular de la cartera de salut, Rosa Ferrer, va explicar que faran una revisió tècnica de les 241 observacions rebudes a través de 35 fitxes i que, llavors, es debatria.
En aquest sentit, l’associació Som Com Som va emetre un comunicat on demanava que la identitat de gènere es pugui contemplar en aquest Pla de Salut, «una incorporació necessària», segons van assegurar des de l’associació que encapçala Gisela Llobet. A més, el col·lectiu afirma que no descarta «anar a altres entitats europees i internacionals».