Andorra la Vella
El TC desestima la nul·litat de les escoltes a un exdirector de BPA
Laplana demanava declarar invàlides les proves procedents de la intervenció de les seves comunicacions
El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit finalment desestimar la petició de Pablo Laplana, un antic alt càrrec de Banca Privada d’Andorra (BPA), per tal que declarés nul·les les proves procedents de la intervenció de les seves comunicacions que es van emprar en una causa seguida a Espanya i relacionada amb el cap de la màfia russa al país veí, Andrei Petrov. Una batlle andorrana va utilitzar dites proves en un procediment desenvolupat a Andorra en contra de Laplana, inculpat d’un suposat delicte per blanqueig de diners.
El Butlletí Oficial (BOPA) va publicar ahir la decisió, desfavorable, de la institució judicial al respecte del recurs presentat per la representació processal del qui havia estat sotsdirector de l’àrea internacional de l’entitat intervinguda al març. L’escrit rebutjat pel TC denunciava «una presumpta vulneració del dret a la jurisdicció», com també dels «drets a la intimitat i al secret de les comunicacions» de Laplana.
Les trucades intervingudes a les que es fa referència al recurs d’empara presentat per la defensa de l’exmandatari de Banca Privada són les escoltes telefòniques que es van autoritzar a Espanya en investigar-se uns «fets suposadament constitutius de suborn entre un exalcalde i la màfia russa», en què hi havia implicat Andrei Petrov, suposat mandatari de la màfia russa a Espanya. La batlle que va instruir el procediment en què Pablo Laplana era acusat per la comissió d’un presumpte delicte major continuat de blanqueig de diners va fer ús d’aquestes escoltes com a indicis, mesura que, segons al·lega la defensa de l’acusat, violava diversos drets.
Precisament els arguments de violació dels drets fonamentals són els que van dur a Laplana a sol·licitar a la institució «que s’extregui (...) les escoltes» del cas i que «es procedeixi a esborrar tot allò que faci referència a les comunicacions intervingudes». L’exdirigent de BPA considera que acudint a aquests indicis la justícia escomet tant contra la seva intimitat i al secret de les comunicacions com en perjudici del seu dret a la jurisdicció.
Denegació d’Empara/ El Constitucional va decantar la petició de Laplana perquè, segons resa la determinació feta pública ahir, «no aconsegueix presentar dades ni arguments convincents per poder obviar l’impediment evident de l’admissió del seu recurs». Evidència que, segons continua el document, rau en el fet que les peticions no van ser «plantejades en temps i forma davant la jurisdicció ordinària competent».
Amb la determinació del Constitucional es corrobora les decisions preces amb anterioritat per la justícia andorrana.
La desestimació del recurs d’empara arriba únicament dos dies després que l’exdirigent de BPA negués davant de l’Audiència Nacional tenir cap mena de relació amb el capo rus. Laplana va insistir dilluns davant del jutge que no tenia cap mena de relació amb el ‘cas Clotilde’ amb el què se’l lliga al blanqueig de capitals procedent de la màfia russa. Segons va assegurar, no va viatjar a Rússia per entrevistar-se amb mafiosos ni tampoc va gestionar mai comptes d’Andrei Petrov.