Reus
El clan de la màfia russa detingut blanquejava diners d’Andorra
L’‘operació Usura’ se salda amb vuit implicats i dinou escorcolls en diferents localitats de Tarragona
El suposat clan de la màfia russa assentat a Tarragona, on ahir van ser detinguts vuit dels seus membres, usava negocis i inversions immobiliàries a Espanya per blanquejar diner negre que li arribava a transferències des de paradisos fiscals i en efectiu des d’Andorra, segons va informar ahir Anticorrupció espanyola.
La Guàrdia Civil, amb la col·laboració d’Europol, va detenir ahir vuit persones de nacionalitats russa, ucraïnesa i espanyola, i va practicar dinou escorcolls en diversos municipis de la costa del Camp de Tarragona en una operació contra el blanqueig de capitals i possible frau fiscal per part d’una trama suposadament vinculada a la màfia russa, que portava els diners des d’Andorra. Les entrades van tenir lloc a Reus –on a banda de dos habitatges, una mercantil i un bufet d’advocats–, Salou, Cambrils –també en una notaria–, el nucli de Vilafortuny –al mateix municipi–, l’Hospitalet de l’Infant i un bufet de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).
La investigació, dirigida pel jutjat número 3 de Reus, està focalitzada en el presumpte blanqueig de capitals obtinguts d’activitats il·lícites per part d’organitzacions criminals russes a través de societats pantalla radicades en paradisos fiscals i diversos testaferros, segons informava ahir l’ACN. Segons l’institut armat i la Fiscalia Anticorrupció, que condueix l’operatiu, es van embargar un total de 191 immobles, principalment, en diferents municipis de la costa tarragonina, a més de 142 comptes corrents. En total, la trama hauria arribat a blanquejar 62 milions d’euros.
L’anomenada operació Usura, en marxa des d’ahir a la matinada i encara oberta ahir a la tarda, va suposar el desplegament de 180 agents de la Guàrdia Civil per efectuar les vuit detencions així com els escorcoll de dinou immobles: tretze domicilis, quatre societats mercantils i dos despatxos professionals. El presumpte cap de l’organització ha estat detingut en un apartament del nucli de Vilafortuny, al terme municipal de Cambrils. En el marc de les investigacions, també es va formular un requeriment de documentació a una notaria d’aquest mateix municipi.
La Tambovskaya/ Segons el ministeri públic i la Guàrdia Civil, la principal activitat d’aquest grup a l’Estat espanyol consistia en el blanqueig de capitals procedents d’activitats il·lícites de dos grans organitzacions criminals russes, entre les quals, la Tambovskaya, assentada en territori estatal i desarticulada per la Fiscalia Anticorrupció. En concret, els investigadors han revelat vincles amb aquests grups, relacionats directament amb mètodes il·legals per adquirir empreses, com l’anomenat mètode Raider, estrangulant l’economia d’aquestes societats amb amenaces a clients i proveïdors, freqüentment utilitzats per les màfies euroasiàtiques als anys 90.
Segons Anticorrupció, els beneficis de les organitzacions mafioses arribaven a Espanya mitjançant l’enviament de diners en efectiu des d’Andorra, així com diferents transferències internacionals des de paradisos fiscals, amb la intervenció de testaferros professionals coneguts a nivell mundial per la seva relació amb els grans aparells de blanqueig. Aquest capital il·lícit s’invertia en diferents negocis que l’organització va obrir a l’Estat espanyol, així com una àmplia gamma d’inversions immobiliàries.
Empreses pantalla per blanquejar/ Per blanquejar els diners utilitzaven diverses empreses pantalla amb un objectiu social relacionat amb la concessió de préstecs hipotecaris per justificar operacions financeres i inversions immobiliàries. Els investigadors calculen que, en total, han blanquejat uns 62 milions d’euros en els últims anys. Amb l’operació d’aquest dimarts s’han embargat 191 propietats immobiliàries arreu de l’Estat espanyol, principalment a la zona de Tarragona, i s’han immobilitzat 142 productes bancaris. Durant els escorcolls, els agents de la Guàrdia Civil han intervingut també diversos telèfons mòbils, dispositius informàtics i documentació. El titular del jutjat número 3 de Reus va decretar el secret de sumari.