Adaptar-se als temps moderns
- L'APOSTA PER LES NOVES TECNOLOGIES AJUDARÀ A REPARAR UN MOTOR MALMÈS
Sovint s'acostuma a dir que qui no s'adapta als nous temps està perdut, o bé allò de renovar-se o morir. Arran de la famosa crisi econòmica internacional que tant mal està fent arreu del món, l'ús d'aquestes expressions ha anat a l'alça. En aquest sentit, molts experts insisteixen en què per pujar al tren de la modernitat, entre altres coses, és necessària una aposta clara i decidida per les noves tecnologies de la informació.
Majoritàriament, el sector públic acostuma a ser més poruc a afrontar aquests canvis, quan precisament haurien de ser els primers de plantejar-los, ja que una de les seves missions és estar al servei del ciutadà. Quant a la nostra Administració de l'Estat, si bé encara queda moltíssima feina per fer, sembla que afortunadament el gabinet socialdemòcrata n'ha fet un cavall de batalla, entenem, de manera encertada. Així, per exemple, fa uns dies es va posar en marxa la pàgina web de tràmits que inclou un espai per als ciutadans i un altre per a les empreses. A més de les sol.licituds, la web inclou informació addicional sobre com tramitar una gestió i permet fer-ne el seguiment on-line. En una línia molt semblant i tal com expliquem en l'edició d'avui d'aquest rotatiu, les noves tecnologies aplicades a l'educació tindran un protagonisme rellevant en el curs escolar 2010-2011. Així, tal com explica el director del Departament de Formació Professional i Desenvolupament Tecnològic Educatiu, David Gálvez, 14 centres escolars, des de col.legis de primera ensenyança fins a escoles de Formació Professional participaran des del setembre a la prova pilot endegada pel Ministeri d'Educació en col.laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, i que té com a objectiu facilitar una via d'aprenentatge on-line per millorar l'ensenyament tradicional. Més concretament, aquests centres disposaran d'una plataforma virtual per penjar i descarregar continguts i per millorar la interacció entre alumnes, professors i pares. Tanmateix, la voluntat de l'Executiu és implantar aquesta plataforma virtual a tots els centres del país de cara al curs 2011-2012. Posteriorment, i en un segon nivell d'actuacions, la plataforma digital també servirà per fer un seguiment d'altres qüestions, com ara de les notes dels alumnes, de les seves faltes d'assistència o del seu comportament a l'aula, de cara a mantenir informades les famílies.
Entenem que aquests són dos clars exemples de l'interès del Govern per fer del desenvolupament tecnològic una pedra filosofal de la seva actuació. I aquesta aposta ha de ser una peça més de l'engranatge productiu i competitiu d'un motor econòmic que requereix moltes reparacions.
Per a més informació consulti l'edició en paper.