PUBLICITAT

Un acord de competències que dificilment arribarà

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

La forma i el fons han canviat. El pla Riberaygua queda en el calaix d'un debat que s'arrossega des de fa sis anys i que de moment no ha arribat a bon port. Les negociacions entre Govern i comuns per les competències passa ara per modificar algunes lleis i per aconseguir un acord institucional amb el full de ruta abans del proper mes de juny.

Es parteix d'una situació que s'ha anat construint en el temps, com és l'assumpció per part dels comuns de serveis que no els pertocaria. Però va ser en temps de vaques grasses i ara la situació no és la mateixa i les corporacions no la poden mantenir, sobretot tenint en compte que les transferències de Govern s'han de destinar a inversió.

Per això és important un acord que defineixi quins serveis són de competència comunal i quins haurien de dependre del Govern. Els cònsols al·legen que mai han tingut la intenció de tocar la Llei qualificada de competències i el Govern, segons paraules de Toni Martí, hi està d'acord amb el nou rumb de la negociació perquè assegura que mai van voler imposar res.

Amb tot, es tracta d'una reforma de gran calat que amb tota probabilitat no veure el final en aquesta legislatura. Rosa Ferrer va dir dimarts que ara la prioritat és delimitar quines lleis s'han de modificar i quines no, i que en cap moment s'ha volgut canviar el model d'Estat. La cònsol de la capital va ser franca en recordar que estem a un any de les eleccions generals i hi ha el perill de què no hagi temps per treballar i que els pròxims comuns hagin de partir de zero.

Aquest és un escenari probable, perquè està clar que l'acord final no arribarà en aquest mandat. Els mateixos polítics s'han marcat l'objectiu de deixar fet el full de ruta, però aquest no ha de contentar obligatòriament als propers cònsols sorgits de les urnes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT