PUBLICITAT

De les competències a les transferències als comuns

EDITORIAL

De les competències a les transferències. Sembla que aquesta darrera qüestió centrarà l'actualitat entre el Govern i els comuns. El cap de Govern, Toni Martí, va avançar dijous que aquest dimarts vinent pensa traslladar als cònsols una proposta per fixar un topall els propers dos anys a les transferències de l'Executiu; una proposta que també es podria traduir en mantenir la congelació que els cònsols ja van acceptar per a l'exercici vinent.

Veurem quina serà la reacció dels mandataris locals davant aquesta demanda de què continuïn amb el sacrifici de l'estalvi i d'eixugar deute sense rebre més diners de l'Administració central. Segons fons demòcrates les opcions passen per congelar les transferències o bé arribar a un punt d'encontre.

D'aquesta manera el Govern demòcrata tornarà a demanar un esforç als comuns, la majoria ofegats pel deute. I en aquesta qüestió no es pot obviar que al final qui resulta més afecta són els ciutadans, que veuen com es retallen serveis o fins i tot se suprimeixen, alhora que veuen com s'incrementa la pressió fiscal.

Un altre afer calent, també relatiu a les transferències, és l'ús que se'n fa. El ministre Portaveu i de Finances, Jordi Cinca, de manera molt diplomàtica va recordar dijous que els comuna les utilitzen per a despeses de funcionament, quan la Llei qualificada especifica que s'ha de destinar a inversió i un 20% al deute que origina aquesta inversió, com va reconèixer el Tribunal de comptes.

Els comuns argumenten que el que marca la llei és molt interpretatiu, i que en tot cas el Govern no s'hi mostra molest. Certament és així i el Govern mira cap a una altra banda davant un model que condemna els comuns a invertir i alhora a endeutar-se més.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT