PUBLICITAT

Una obertura tímida que necessita temps

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Segons les últimes dades facilitades pel Govern, la inversió estrangera ha derivat en l'obertura de 237 nous negocis. Aquesta és la suma total de sol·licituds que s'han acabat materialitzant en una nova activitat, d'ençà que es va aprovar la llei d'obertura econòmica el juny del 2012. L'objectiu, a partir d'ara, és anar desglossant aquestes xifres i fent-les públiques cada trimestre, per tal de poder-ne fer un seguiment.

Les xifres, per si soles, signifiquen poc, i el que cal saber és quin tipus de negoci s'ha obert, si ha generat una inversió important i si han servit per crear nous llocs de treball. I aquí la paraula nous pren una rellevància important, ja que poca transcendència tenen aquells negocis que ja funcionaven i que simplement han estat traspassats.

Sí sabem, en canvi, que l'impacte econòmic directe que han tingut totes aquestes sol·licituds és de 17,5 milions d'euros durant el primer trimestre del 2014. Sumant aquesta xifra a la del 2013, l'impacte total que han generat totes aquestes sol·licituds d'inversió estrangera ha estat de 63 milions d'euros. No és una xifra espectacular, i la primera lectura és que es tracten de negocis de poca envergadura, que no passen per l'objectiu que s'havia marcat l'Executiu quan va obrir la inversió a l'estranger i va acabar amb la figura del prestanoms.

Aquests nous negocis han derivat en la creació d'un lloc de treball per empresa. Es tracta, doncs, de petits autònoms que treballen per compte propi i que no contracten cap empleat. Per tant és poc significatiu aquest balanç i quedà molt lluny de l'arribada de grans firmes de renom internacional que és el missatge que s'havia transmès, encara que des de l'Executiu s'assegura amb rotunditat que aquestes arribaran. De moment es tracta d'inversió de proximitat, d'empresaris o emprenedors majoritàriament catalans i madrilenys.

No es tracta de fer una lectura catastrofista ni negativa, simplement constatar que l'eufòria inicial ha deixat pas a una realitat marcada per la crisi i per la necessitat d'acabar el marc fiscal per donar seguretat jurídica als negocis que puguin veure Andorra com un destí ideal per treballar. L'obertura econòmica s'havia de fer, però es tracta d'una iniciativa que ha de donar els seus fruits a llarg termini. L'important és que ja està en marxa. El Govern i DA es van equivocar en vendre la pell de l'ós. Ja se sap, abans ha d'estar ben lligada i al sac.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT