PUBLICITAT

Renovar el parc immobiliari, obligació o vocació?

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El Govern va anunciar ahir que destinarà prop de 20 milions d'euros a la rehabilitació d'edificis en forma de crèdits preferents que tindran una amortització de 15 anys. Els crèdits cobriran el 100% de les obres pressupostades destinades a optimitzar l'eficiència energètica dels edificis –aquesta vegada també s'inclouen els ascensors– però, en canvi, només cobrirà el 50% de les obres destinades a l'embelliment de les façanes. Com si embellir una de les moltes façanes –més que deslluïdes– que s'aixequen en ple paisatge urbà, no passés primer per l'aïllament tèrmic que segurament comportarà –sentit comú obliga– aquest tipus d'intervenció en un edifici vell. Si la iniciativa del Govern és lloable encara deixa molt que desitjar perquè no serà la primera vegada que el sector de la construcció reclama una Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE) que obligui els propietaris a mantenir-los en les millors condicions possibles i a no esperar que caiguin a trossos.

De fet, això és el que va passar en alguna ciutat no gaire llunyana, on no es va posar fil a l'agulla fins que algun balcó es va estavellar sobre la vorera i de pas, sobre el cap dels vianants. De moment, però, el Govern vol evitar la obligatorietat i se centra més en la bona voluntat dels propietaris que en la seguretat dels inquilins o vianants, amén de la imatge poc atractiva que ofereixen segons quins carrers i places del país al visitant. I com que a l'hora de rehabilitar un parc immobiliari vell de 40 anys hi ha molt a fer, aposta per incrementar la dotació dels crèdits, cosa que no està tan malament.

A més, també incrementarà les subvencions que atorga per a l'eficiència energètica o la implementació d'energies renovables en habitatges. Aquest any tindran una dotació d'un milió d'euros, més del doble de l'any passat en què només va dotar la bossa amb 400.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT